Μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα και δραστική περικοπή των αποζημιώσεων των απολύσεων, έθεσαν εκ νέου, στον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, οι εκπρόσωποι της τρόικας κατά την δίωρη συνάντησή τους.


Κατ΄ ουσία οι εκπρόσωποι των δανειστών επανέφεραν στο τραπέζι το περιβόητο e-mail που απέστειλαν πριν ένα μήνα περίπου στο υπουργείο Εργασίας με το οποίο ζητούσαν ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, έτσι ώστε «να μειωθεί το εργατικό κόστος και να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα της εθνικής οικονομίας». 


Σύμφωνα με πληροφορίες, συζητήθηκαν τα θέματα αιχμής, όπως οι αποζημιώσεις, η διευθέτηση χρόνου εργασίας και ο επαναπροσδιορισμός του τρόπου υπολογισμού των κατώτατων ορίων, που κρίνονται ως προαπαιτούμενα από την τρόικα. 


Για το ωράριο, αναζητείται φόρμουλα υιοθέτησης ευέλικτων μορφών, που δεν θα επηρεάζουν το χρόνο απασχόλησης, αλλά θα επιμηκύνουν τη λειτουργία. Στο πλαίσιο αυτό προωθείται η ενίσχυση του διευθυντικού δικαιώματος των εργοδοτών για διευθέτηση του χρόνου εργασίας. 


Ταυτόχρονα, κάθε τριετία σήμερα αυξάνει το μισθό γύρω στο 9% κάτι που τα στελέχη του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ θέλουν να καταργηθεί, προκειμένου οι αυξήσεις να συμφωνούνται μετά από συνεννόηση εργαζόμενου και εργοδότη.


Η κυβέρνηση εξετάζει και διαπραγματεύεται εναλλακτικά σενάρια για να περιοριστεί η αύξηση του μισθού λόγω τριετιών. Ουσιαστικά, μελετάται να μειωθεί η αύξηση που προβλέπεται ανά τριετία από το 9% που είναι σήμερα στο 5%.


Στο πακέτο μέτρων, που σύμφωνα με πληροφορίες προωθούνται για την εξοικονόμηση των 11,5 δισ., μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται: 


- Η αύξηση γενικού ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 έτη, που αναμένεται να επηρεάσει παλαιούς και νέους ασφαλισμένους που δεν έχουν προλάβει να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα. 

- Η αύξηση του κατωτάτου ορίου χρόνου συνταξιοδότησης από τα 15 έτη σήμερα στα 20 έτη. 

- Μείωση κύριων και επικουρικών συντάξεων, κλιμακωτά, πάνω από τα 1.000 ευρώ από 1% έως και 15%. 
- Μείωση του εφάπαξ κατά 20-30% σε 22 Ταμεία. 

- Κατάργηση δώρων (Χριστουγέννων, Πάσχα, επίδομα αδείας) συνταξιούχων, εκτός των χαμηλών συντάξεων (360 ευρώ) και του ΟΓΑ του οποίου οι μηνιαίες συντάξεις θα μειωθούν κατά 30 ευρώ. 

- Περικοπή στις συντάξεις των άγαμων θυγατέρων. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα μπει πλαφόν στα 720 ευρώ. 

- Κατάργηση της καταβολής του βοηθήματος ΕΚΑΣ για όσους είναι κάτω από τα 65 έτη.