Τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη έκρουσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στο συνέδριο της Ιnternational Herald Tribune στο Παρίσι, ζητώντας παράλληλα ευνοϊκότερους όρους για τα ελληνικά ομόλογα που κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.


«Για μας, η εγκατάλειψη της ευρωζώνης, η επιστροφή στη δραχμή και η υποτίμηση για να κερδίσει η χώρα ακαριαία σε ανταγωνιστικότητα, δεν είναι επιλογή. Είναι πλήρης καταστροφή!» είπε ο κ. Σαμαράςσυμπληρώνοντας ότι μία ενδεχόμενη έξοδος της χώρας μας από το ευρώ θα προκαλούσε άμεσα επίθεση των αγορών σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες ενώ συμπλήρωσε ότι θα οδηγούσε σε βίαιη μείωση του βιοτικού επιπέδου κατά 70%. «Καμία κοινωνία δεν μπορεί να αντέξει κάτι τέτοιο. Και καμία δημοκρατία δε θα μπορούσε να επιζήσει από κάτι τέτοιο» σημείωσε.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως η Ελλάδα δεν ζητά περισσότερα χρήματα και ότι θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της, τονίζοντας ότι τα νέα μέτρα θα πρέπει να συνδυασθούν με μηνύματα ελπίδας προς τους πολίτες. Προέβλεψε, δε, «σε ένα χρόνο από τώρα η επιτυχία της Ελλάδας θα δίνει ώθηση στο ευρωπαϊκό εγχείρημα συνολικά. Θα θεωρείται δικαίως σημαντική απόδειξη ότι η Ευρώπη μπορεί να επιλύει τα προβλήματά της και να ξεπερνά με επιτυχία τις δυσκολίες».

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την αισιοδοξία του για θετική απόφαση για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. έως τη Σύνοδο Κορυφής.

Παράλληλα, απαντώντας σε ερώτηση για το τί θα ζητούσε από τον επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ο κ. Σαμαράςέκανε λόγο για διακράτηση των ελληνικών ομολόγων που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ, ως μία θετική κίνηση για να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό από την επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος. «Μία τέτοια κίνηση θα ήταν θετική καθώς θα κάλυπτε το χρηματοδοτικό κενό του προγράμματος» ενώ σημείωσε πως η απευθείας επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον ESM, όπως προβλέπεται για την Ισπανία, θα οδηγούσε σε ελάφρυνση του χρέους και θα βελτίωνε σημαντικά τη σχέση χρέους προς ΑΕΠ.

«Δεν ξέρω αν θα τα αποδεχθεί ο κ. Ντράγκι, αν θα τα δεχθεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο» ανέφερε ο κ. Σαμαράς, πλέκοντας το εγκώμιο του ευρωπαίου κεντρικού τραπεζίτη.