Την αντίδραση των επιτελών του πρωθυπουργού έχει προκαλέσει η φημολογία των τελευταίων ημερών, αναφορικά με την πρόθεση της γερμανίδας Καγκελαρίου να προωθήσει ένα συνολικό πακέτο διάσωσης της Ευρωζώνης από την οικονομική ύφεση, περιλαμβάνοντας στο πακέτο αυτό, μαζί με την Ελλάδα, την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ιρλανδία και την Κύπρο.

Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμάται ότι τέτοιο ενδεχόμενο δε θα τεθεί επί τάπητος από πλευράς της κ. Μέρκελ καθώς η Ευρωζώνη εμφανίζεται ανέτοιμη να προωθήσει στην παρούσα φάση πολιτικές που να δίνουν συνολική και βιώσιμη απάντηση στην κρίση. Το πρώτο δείγμα άλλωστε προκύπτει από την απόφαση χρηματοδότησης του ESM με 500 δισ. ευρώ. 

Τη στιγμή που οι δανειακές ανάγκες της Ισπανίας μόνο, για το επόμενο έτος, υπερβαίνουν τα 300 δις ευρώ. 
Απαντώντας στα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών, οι συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά, δεν προτρέχουν μεν να απορρίψουν την πρόταση της «λύσης- πακέτο», επισημαίνουν όμως με νόημα ότι προτού καταλήξει κάποιος στο συμπέρασμα αν τον συμφέρει μια λύση ή όχι θα πρέπει προηγουμένως να έχει γνωστοποιηθεί το μοντέλο της λύσης.

Κατά συνέπεια, δεδομένου ότι η οποιαδήποτε «λύση- πακέτο» σχεδιάζεται θα απαιτήσει αρκετό χρόνο προκειμένου να υλοποιηθεί, η Ελλάδα πιέζεται χρονικά ώστε να επιτύχει εγκαίρως την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ το αργότερο ως το τέλος Νοεμβρίου, οπότε και φαίνεται ότι εξαντλούνται τα ταμειακά αποθέματα της χώρας. Πρακτικά, αυτό σημαίνει η «λύση- πακέτο» στην παρούσα φάση δεν ευνοεί τη χώρα μας. Εκτός και αν υπάρχει ήδη κάτι προσχεδιασμένο και επτασφράγιστα φυλασσόμενο και το οποίο θα ανακοινωθεί στο σύνολό του προς άμεση εφαρμογή, στις 7 Νοεμβρίου.

Ως εκ τούτου, η Αθήνα αναμένει από την γερμανίδα Καγκελάριο να τοποθετηθεί ως προς μία σειρά ζητήματα, υπό το περιορισμένο πλαίσιο πάντα το οποίο προσδιορίζεται από τις πολιτικές οριοθετήσεις. Η αναγνώριση των θυσιών που έχουν γίνει και η στήριξη στα όσα απομένουν να γίνουν, όπως επί παραδείγματι οι μεταρρυθμίσεις, θεωρούνται εκ των ων ουκ άνευ.

Δεν αποκλείεται ωστόσο, η γερμανίδα Καγκελάριος να προχωρήσει και ένα βήμα παραπέρα,ίσως χωρίς ειδικές αναφορές στην εκταμίευση της δόσης και την επιμήκυνση του προγράμματος, αλλά πάντως αντιμετωπίζοντας τα ελληνικά αιτήματα στην κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον κ. Σαμαρά κεκλεισμένων των θυρών. Ιδιαίτερα μάλιστα ως προς την επιμήκυνση, πρόκριμα των όσων εκτιμάται ότι θα ακούσει αύριο ο Έλληνας Πρωθυπουργός από την Γερμανίδα Καγκελάριο, θεωρλύνται και τα όσα είπε χθες ο εκπρόσωπος της Καγκελαρίας κ. Ζάιμπεργκ, αφήνοντας επί της ουσίας ανοιχτό παράθυρο γα το ζήτημα.