current views are: 1

11 Οκτωβρίου 2012
Δημοσίευση15:25

Χατζηδάκης: Ανακατανομή του ΕΣΠΑ υπέρ μικρομεσαίων και απασχόλησης

Την ανακατανομή πόρων του ΕΣΠΑ υπέρ των προγραμμάτων για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ανακοίνωσε την Πέμπτη ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, σύμφωνα με την αναθεωρημένη πρόταση που έχει κατατεθεί στην Κομισιόν.

Δημοσίευση 15:25’
αρθρο-newpost

Την ανακατανομή πόρων του ΕΣΠΑ υπέρ των προγραμμάτων για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ανακοίνωσε την Πέμπτη ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, σύμφωνα με την αναθεωρημένη πρόταση που έχει κατατεθεί στην Κομισιόν.

Την ανακατανομή πόρων του ΕΣΠΑ υπέρ των προγραμμάτων για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ανακοίνωσε την Πέμπτη ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, σύμφωνα με την αναθεωρημένη πρόταση που έχει κατατεθεί στην Κομισιόν.

Ο  κ. Χατζηδάκης είπε ότι το ΕΣΠΑ 2007-2013 είχε σχεδιασθεί το 2005 με 2006, σε ένα τελείως διαφορετικό περιβάλλον και υπό διαφορετικές συνθήκες.

Σήμερα, η κατάσταση έχει αλλάξει δραματικά λόγω ύφεσης, σημείωσε και συμπλήρωσε ότι είναι αναγκαία η αναθεώρηση «τόσο για να ανταποκριθούμε στην κρίση όσο και για να μη χαθούν οι σχετικοί πόροι από διάφορα προγράμματα».

Η πρόταση αναθεώρησης του ΕΣΠΑ κατατέθηκε στην Κομισιόν στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Οπως είπε ο υπουργός, «η διαδικασία έγκρισης είναι σε εξέλιξη και οι αποφάσεις αναμένονται τον Νοέμβριο».

Με την αναθεώρηση, η έμφαση θα δοθεί σε τρεις τομείς:

Πρώτον, στη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω νέου κύκλου προκήρυξης κρατικών ενισχύσεων για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων.

Δεύτερον, στη στήριξη της παραγωγικής επιχειρηματικότητας μέσω του νέου Επενδυτικού Νόμου.

Τρίτον, στη στήριξη του εξαγωγικού χαρακτήρα των ελληνικών επιχειρήσεων.

Μεταφορά πόρων

Στο πλαίσιο της αναθεώρησης, ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης, μεταφέρονται 300 εκατομμύρια ευρώ από τον τομέα «Ψηφιακή Σύγκλιση» προς το πρόγραμμα της Ανταγωνιστικότητας & Επιχειρηματικότητας.

Επίσης, 82 εκατομμύρια ευρώ από το Πρόγραμμα της Διοικητικής Μεταρρύθμισης στο «Πρόγραμμα Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού».

Περαιτέρω, με εσωτερική ανακατανομή πόρων στα ΠΕΠ, χωρίς αλλαγή του συνολικού προϋπολογισμού, χάρη στη μεταφορά ορισμένων έργων των ΠΕΠ στα τομεακά προγράμματα: Προσπελασιμότητα και Περιβάλλον, εξοικονομούνται πόροι μέσα στα ΠΕΠ, για την ενίσχυση των δράσεων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (500 εκατομμύρια για την προκήρυξη για τις ΜμΕ, 330 εκατομμύρια για το Εγγυοδοτικό Ταμείο για τις ΜμΕ).

Ημιτελή έργα και τα 181 έργα προτεραιότητας

Σε ό,τι αφορά τα 181 έργα προτεραιότητας του τρέχοντος ΕΣΠΑ, προϋπολογισμού 11,5 δισ. ευρώ, ο υπουργός Ανάπτυξης είπε ότι τα έργα στα οποία δίνεται ιδιαίτερη προσοχή «είναι τα πιο προβληματικά, όπως είναι η διαχείριση αποβλήτων, το Κτηματολόγιο και τα σιδηροδρομικά έργα».

«Αξιοποιώντας τους πόρους της κοινοτικής τεχνικής βοήθειας, σκοπεύουμε να εγκαταστήσουμε σταδιακά project managers σε περίπου 40 έργα, δηλαδή αυτά που έχουν προβλήματα», δήλωσε και προσέθεσε ότι για τα υπόλοιπα έργα, τα 13 ολοκληρώνονται μέχρι τέλους του έτους, ενώ άλλα 50 θα έχουν ολοκληρωθεί την επόμενη διετία.

 

Για τα ημιτελή έργα της περιόδου 2000-2006, η πρώτη ομάδα έργων αφορούσε όσα έπρεπε να τελειώσουν έως τις 30 Σεπτεμβρίου.

 

Ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι ήταν 450 περίπου έργα «και υπήρχε κίνδυνος να χρειαστεί να επιστρέψουμε 800 εκατομμύρια ευρώ περίπου. Παραμένει μία εκκρεμότητα, της τάξης των 18 εκατομμυρίων ευρώ, για τα οποία συνεχίζεται η προσπάθεια. Γενικά θεωρούμε πως η γενική προσπάθεια λήγει με επιτυχία».

 

Στη συνέχεια, είπε πως «συνεχίζουμε την προσπάθεια ώστε αναλόγως να διευθετηθεί το θέμα και για την επόμενη ομάδα έργων (ακόμη 440) που οφείλουν να έχουν ολοκληρωθεί έως τις 30 Μαρτίου 2013.

«Με εξίσου συστηματική δουλειά θα μπορούσε το θέμα να λήξει θετικά, αλλά δεν εφησυχάζουμε σε καμία περίπτωση», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Συναγερμός για μείωση των κοινοτικών πόρων

Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε επίσης, για μία ακόμα φορά, τον κίνδυνο μείωσης των κοινοτικών κονδυλίων κατά 40% μετά το 2014.

«Δυστυχώς, με βάση τις προτάσεις που παρουσίασε πέρσι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή -οι οποίες βασίζονται στην κλείδα κατανομής που ίσχυε από το 1999- οι πόροι που προβλέπονται για την Ελλάδα, μειώνονται από 20 δισ. ευρώ που ήταν στην προηγούμενη προγραμματική περίοδο, σε μόλις 12 δισ. ευρώ».

 

«Μιλάμε δηλαδή για μία τεράστια μείωση της τάξης του 40%. Και αυτό γιατί για τον υπολογισμό του δικαιούμενου ποσού, δεν υπολογίζεται η ύφεση του 2011 και του 2012», επισήμανε.

 

Ωστόσο, σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης, «οδηγούμαστε στο παράδοξο αποτέλεσμα χώρες που πλήττονται δραματικά, όπως η Ελλάδα, να λαμβάνουν λιγότερους πόρους, ενώ άλλες χώρες που δεν έχουν τέτοια προβλήματα, να δικαιούνται περισσότερα χρήματα».

 

«Δεν είναι, όμως, δυνατόν η χώρα μας να κάνει όλες αυτές τις θυσίες, να προχωρεί με ταχύτητα στις μεταρρυθμίσεις και η Ευρώπη μιλά ακόμη και για ένα “νέο σχέδιο Μάρσαλ”, να έχουμε τελικά μείωση των κονδυλίων. Πέρα από τη δημοσιονομική προσαρμογή, είναι οφθαλμοφανές ότι πρέπει να υπάρχει αναλόγως και η απαιτούμενη αναπτυξιακή πολιτική. Χωρίς πόρους, όμως, αυτό δεν μπορεί να γίνει», τόνισε.

 

Οπως είπε ο υπουργός, την ευθύνη της διαπραγμάτευσης έχει, κατά παράδοση, το υπουργείο Εξωτερικών που έχει θέσει το θέμα σε διάφορα φόρα.

 

Ο κ. Χατζηδάκης έχει θέσει το θέμα στον αρμόδιο ευρωπαίο επίτροπο Γιοχάνες Χαν, στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στους προέδρους των μεγαλύτερων πολιτικών ομάδων, στην Επιτροπή Περιφερειακής Πολιτικής της Ευρωβουλής, στους πρεσβευτές των 26 κρατών-μελών της ΕΕ στην Ελλάδα, στη Διάσκεψη της Μπρατισλάβας για τη Συνοχή και στην κυπριακή προεδρία της ΕΕ.

 

Ο υπουργός δήλωσε ότι «το θέμα τέθηκε επίσης κατά την πρόσφατη επίσκεψη της κ. Μέρκελ στην Ελλάδα» και προσέθεσε ότι «από τις δηλώσεις της φάνηκε να υπάρχει κατανόηση για το θέμα».

Πηγή: tovima.gr


σχετικα αρθρα