Στο Τόκιο η Κριστίν Λαγκάρντ έθεσε όλο το πλέγμα των προβληματισμών για το μέλλον της Ελλάδος επί τάπητος. Τουλάχιστον τρεις φορές ανέφερε, ότι θα πρέπει να δοθεί περισσότερος χρόνος και ότι θα πρέπει να υπάρξει διετής επιμήκυνση.  

Το ρόλο του γερμανικού μαντρόσκυλου τον ανέλαβε ο Σόιμπλε. Όχι με τόσο κατηγορηματικό τρόπο, όσο θα ήθελαν τα γερμανικά ΜΜΕ. Στο Βερολίνο η Μέρκελ που ρωτήθηκε σχετικά απέφυγε να απαντήσει παραπέμποντας στην έκθεση της Τρόικας. Δεν θα σχολιάζω κάθε άποψη ήταν η  απάντηση της. Τα γερμανικά ΜΜΕ σημείωσαν, ότι αυτό δεν ήταν ένα καθαρό όχι.  

Αν πιστέψει κανείς τη φωνή του γερμανικού κατεστημένου, δηλαδή την «Φρανκφούρτερ Αλλγκεμάϊνε Τσάϊτουγκ», η άρνηση της Μέρκελ να δεσμευτεί κατά της επιμήκυνσης σηματοδοτεί μια αλλαγή στάσης που και τη δόση απελευθερώνει και πιθανόν και την επιμήκυνση να επιτρέψει. 

Αυτό που προκύπτει κατά την εφημερίδα από την επίσκεψη στην Αθήνα και από τη συζήτηση με το Σαμαρά, που επικαλείται γι’ αυτό τη συζήτηση που έγινε για τις 87 διαρθρωτικές αλλαγές, ανάμεσα στις οποίες κάποιες δεν μπορούν να υλοποιηθούν από τη μια μέρα στην άλλη, είναι ότι ο όρος για τη δόση δεν είναι η υλοποίηση των συμφωνηθέντων, αλλά η επιβεβαίωση ότι στην Αθήνα υπάρχει η πολιτική βούληση να υλοποιηθούν. 

Η «Αλλγκεμάινε» αυτή τη φορά πιθανόν να παίζει το το επικοινωνιακό παιχνίδι της καγκελαρίουγιατί ταιριάζει στη γραμμή της, η στάση της ήταν πάντα πιο ισορροπημένη στο θέμα αυτό. Η εχθρική για την Ελλάδα «Ντι Βελτ» πάντως καταλήγει στο ίδιο συμπέρασμα. Η Μέρκελ θέλει να δώσει τη δόση στην Ελλάδα για να βγάλει αυτό το θέμα από την ημερησία διάταξη στην προεκλογική περίοδο. 

Η Μέρκελ εισηγήθηκε επίσης συζήτηση για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 18. Οκτωβρίου το πρωί της ερχόμενης Πέμπτης στο Μπουντεσταγκ, το γερμανικό κοινοβούλιο. Σε αυτό το θέμα θα βρεθεί για πρώτη φορά αντιμέτωπη και με τον υποψήφιο καγκελάριο του SPD, τον Πεερ Σταϊνμπρύκ. 

Αυτή η καθαρά προεκλογική αντιπαράθεση ίσως και να την βολεύει, θα κάνει πιο εύκολο να κρατήσει το κόμμα της στη γραμμή της όταν θα έρθουν αποφάσεις για την Ελλάδα στην ημερησία διάταξη. Η συζήτηση της ερχόμενης Πέμπτης θεωρείται από πολιτικούς παρατηρητές στο Βερολίνο η απαρχή μιας διαδικασίας που θα χτίσει την κυβερνητική πλειοψηφία, ήττα στο Μπουντεστάγκ σε μια εκλογική χρονιά δεν μπορεί να επιτρέψει η Μέρκελ στον εαυτό της.