Δυσβάσταχτο πακέτο μέτρων συνολικού ύψους 9 δισ. ευρώ το 2013 και όχι 7,8 δισ. ευρώ που προέβλεπε το προσχέδιο προϋπολογισμού «σφραγίζει» μέσα στις επόμενες ημέρες, έως την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής στις 18 Οκτωβρίου, το οικονομικό επιτελείο στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

Mάλιστα, το βαρύτερο φορτίο θα κληθούν να φέρουν οι συνταξιούχοι, καθώς τα μέτρα που τους αναλογούν φθάνουν στα 4,9 δισ. ευρώ, έναντι 3,8 δισ. ευρώ που προέβλεπε ο προϋπολογισμός. 

Το πρόσθετο αυτό ποσόν θα προέλθει: 

1 Από την περικοπή των δώρων των συντάξεων του ΟΓΑ (από τις οποίες πάντως δεν θα περικοπούν τα 30 ευρώ, όπως προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός). 

2 Από την αύξηση των ποσοστών περικοπών των συντάξεων άνω των 1.000 ευρώ (έναντι αρχικού σχεδια- σμού για περικοπές 2%-10%). 

Αυτά έρχονται να προστεθούν στην περικοπή των δώρων από όλες τις συντάξεις, κύριες και επικουρικές, στη μείωση των εφάπαξ και των συντάξεων άγαμων θυγατέρων, και βεβαίως στην αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 χρόνια. Από τα θέματα που παρέμεναν ανοιχτά και απασχολούσαν έντονα τις διαπραγματεύσεις μέχρι χθες ήταν το έλλειμμα του ΕΟΠΥΥ, το οποίο αυξάνεται αντί να μειώνεται οδηγώντας στη συσσώρευση νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Η τρόικα ζήτησε, σύμφωνα με πληροφορίες, να ληφθούν πρόσθετα μέτρα εφέτος για να καλυφθεί το κενό αυτό. Τελικά, μάλλον συμβιβάζεται με τη δέσμευση της κυβέρνησης να εφαρμόσει άμεσα τη συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία του φαρμάκου. Κάτι που αναμένεται να οδηγήσει σε μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης. 

Το οικονομικό επιτελείο έδωσε σκληρή μάχη για να περιορίσει το πακέτο των μέτρων του 2013 και να κάνει την προσαρμογή ηπιότερη.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας ελπίζει να αποφύγει τα πρόσθετα μέτρα με τη ρήτρα αιρεσιμότητας, την οποία τελικά μετά κόπου εξασφάλισε, σύμφωνα με τις πληροφορίες. Με βάση αυτή τη ρήτρα, αν τα αποτελέσματα είναι καλύτερα από τα αναμενόμενα θα αποσυρθούν αντίστοιχα μέτρα. Εννοείται ότι, αν είναι χειρότερα, θα επιβληθούν πρόσθετα μέτρα. 

Να σημειωθεί ότι στο τραπέζι πλέον έχουν τεθεί όλα τα θέματα: 

- Το πακέτο των 13,5 δισ. ευρώ. 

- Τα διαρθρωτικά μέτρα που θα χαρακτηριστούν προαπαιτούμενα για τη δόση. 

- Η επιμήκυνση και η κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού. 

- Η εξασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους.