current views are: 1

15 Οκτωβρίου 2012
Δημοσίευση13:47

Απονομή βραβείων «Στέλιος Χατζηιωάννου» στην Κύπρο

Κύπριοι επιχειρηματίες, Έλληνες και Τουρκοκύπριοι, συναντήθηκαν σήμερα για την εκπλήρωση μίας υπόσχεσης: την απονομή ενός εκατομμυρίου ευρώ σε επιλεγμένες συνεργασίες από τις δύο επιχειρηματικές κοινότητες της Κύπρου.

Δημοσίευση 13:47’
αρθρο-newpost

Κύπριοι επιχειρηματίες, Έλληνες και Τουρκοκύπριοι, συναντήθηκαν σήμερα για την εκπλήρωση μίας υπόσχεσης: την απονομή ενός εκατομμυρίου ευρώ σε επιλεγμένες συνεργασίες από τις δύο επιχειρηματικές κοινότητες της Κύπρου.

Κύπριοι επιχειρηματίες, Έλληνες και Τουρκοκύπριοι, συναντήθηκαν σήμερα για την εκπλήρωση μίας υπόσχεσης: την απονομή ενός εκατομμυρίου ευρώ σε επιλεγμένες συνεργασίες από τις δύο επιχειρηματικές κοινότητες της Κύπρου.

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, απονεμήθηκαν 50.000 € σε μετρητά σε είκοσι συνεταιρισμούς που δημιουργήθηκαν από τη σύμπραξη τουλάχιστον ενός Ελληνοκύπριου και ενός Τουρκοκύπριου επιχειρηματία. Το συνολικό ποσό του ενός εκατομμυρίου ευρώ είναι αφιερωμένο στην ειρήνη στη Μεγαλόνησο.

Σε μία πολυπληθή μεσημεριανή Τελετή Απονομής Βραβείων που έλαβε χώρα τη Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012, στο διατηρητέο νεοκλασσικό κτίριο της οικογενείας Χατζηιωάννου στη Λεμεσό, οι συμμετέχοντες επιχειρηματίες και οι λοιποί εξέχοντες προσκεκλημένοι παρακολούθησαν την απονομή χρηματικών επάθλων συνολικής αξίας 250.000 € στους νικητές της φετινής χρονιάς. Τα Βραβεία, που διοργανώνονται και χρηματοδοτούνται από το φιλανθρωπικό ίδρυμα Stelios Philanthropic Foundation του οποίου ηγείται ο Sir Στέλιος Χατζηιωάννου, ιδρυτής της easyJet και του ομίλου easyGroup, αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα της Κυπριακής επιχειρηματικής κοινότητας από το 2009 και μετά.

Ο Sir Στέλιος Χατζηιωάννου δήλωσε χαρακτηριστικά: «Είμαι πολύ περήφανος για τους φετινούς συμμετέχοντες. Η δραστηριότητά τους αποδεικνύει ότι το πνεύμα της επιχειρηματικότητας υπερπηδά το αίσθημα του διαχωρισμού και την έλλειψη εμπιστοσύνης που φόβιζε το νησί μας από το 1974. Πιστεύω ότι αυτό είναι ένα μικρό αλλά σημαντικό βήμα προς τη συνεχιζόμενη προσπάθεια για την άρση των εμποδίων μεταξύ των δύο κοινοτήτων και για τη διατήρηση της ειρήνης. Αυτό που απέτυχαν να καταφέρουν οι πολιτικοί τα τελευταία 38 χρόνια, το καταφέρνουν οι επιχειρηματίες μόνοι τους. Για πρώτη φορά από τότε που ξεκίνησε ο θεσμός των Βραβείων «Στέλιος Χατζηιωάννου, Επιχειρηματική Συνεργασία στην Κύπρο» λάβαμε φέτος τόσες πολλές αιτήσεις από νεοσύστατους συνεταιρισμούς. Από τις περίπου 30 αιτήσεις, πολλές ήταν εταιρείες που δημιουργήθηκαν σε λιγότερο από ένα χρόνο. Σε μία περίοδο οικονομικής κρίσης αυτό αποτελεί χειροπιαστή απόδειξη του ότι στο νησί πνέει αέρας ειρήνης και ότι το επιχειρηματικό πνεύμα υπάρχει και ανθεί στην Κύπρο».

Το Stelios Philanthropic Foundation έλαβε φέτος 30 αιτήσεις συμμετοχής από επιχειρηματικά σχήματα που θα έπρεπε να έχουν τουλάχιστον ένα μέλος τόσο από την Ελληνοκυπριακή όσο και από την Τουρκοκυπριακή Κοινότητα. Το τελικό στάδιο του διαγωνισμού περιελάμβανε εις βάθος αξιολόγηση των επιχειρηματικών συνεργασιών από τη διοίκηση του Ιδρύματος. Από τη διαδικασία επελέγησαν πέντε νικητές στους οποίους δόθηκε το χρηματικό έπαθλο των 50.000 € από τον Sir Στέλιο Χατζηιωάννου.

Από τη σύληψη του θεσμού το 2009, το «Βραβείο Στέλιος Χατζηιωάννου, Επιχειρηματική Συνεργασία στην Κύπρο» απονεμήθηκε σε ομάδες από διαφορετικούς επιχειρηματικούς τομείς όπως: οι κατασκευές, το εμπόριο, ο τουρισμός, οι υπηρεσίες, η τεχνολογία και οι τέχνες. Εκπρόσωποι από τις νικήτριες ομάδες παρελθόντων ετών παρέστησαν για να υποστηρίξουν την επιχειρηματικότητα και τη δι-κοινοτική συνεργασία. Το 2012 ο Sir Στέλιος Χατζηιωάννου ολοκλήρωσε την υπόσχεση παροχής ενός εκατομμυρίου ευρώ για την προώθηση της επιχειρηματικότητας και της συνεργασίας μεταξύ της Ελληνοκυπριακής και της Τουρκοκυπριακής κοινότητας στο νησί. Το 2013 θα συνεχίσει να υποστηρίζει το θεσμό με την απονομή χρηματικού επάθλου 10.000 € σε 10 ομάδες. Ο Sir Στέλιος Χατζηιωάννου έχει ζητήσει την υποστήριξη του θεσμού των Βραβείων αλλά και συνεισφορά στη χρηματοδότησή τους από άλλους οργανισμούς, εταιρείες και επιχειρηματίες.

Οι φετινοί νικητές είναι:

Ελένη, Παναγιώτης, Piril & Batuhan – «Auntie Eli’s Cake Story»: Ένας «γλυκός» συνεταιρισμός παρασκευής και εμπορίας προϊόντων αρτοποιίας -ζαχαροπλαστικής και παροχής συναφών σεμιναρίων μέσω διαδικτιακών και λιανικών καταστημάτων (www.ElisCakestory.com).

Χρήστος & Ergec – «Hyperlife Technologies»: Ένας συνεταιρισμός που προσφέρει υπηρεσίες διαδικτύου, σχεδιασμού ιστοτόπων, λογισμικού και υποστήριξης σε πελάτες από την Ελληνοκυπριακή και Τουρκοκυπριακή επιχειρηματική κοινότητα (www.hyperlife.com.cy).

Μαρούσια & Ayten – «Funky Workshops and Artcrafts»: Βασισμένος στο ταλέντο των ιδρυτών του στη χειροτεχνία, ο συνεταιρισμός κατασκευάζει και εμπορεύεται κοσμήματα, πλεκτά, τσάντες και παιχνίδια μέσω των ατελιέ και των εκθεσιακών του χώρων («Maroushia Inspirations» & Facebook: Ayten Huseyin).

Φίλιππος & Ulas – «LitigoConsult»: Μία δικηγορική εταιρεία που εξειδικεύεται στο στήσιμο επιχειρηματικών σχημάτων για νέες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Κύπρο και στο εξωτερικό καθώς και στην παροχή νομικών υπηρεσιών (www.litigoconsulting.com).

Ιάκωβος & Hasan – «Lefkara Lace»: Ένας συνεταιρισμός που κρατά δύο γεναιές στις οικογένειες των ιδρυτών του, προσφέρει προϊόντα δαντέλας υψηλής ποιότητας μέσω τουριστικών καταστημάτων σε όλη την Κύπρο (Facebook: Lefkara Lace).

 

 


σχετικα αρθρα