Τον κίνδυνο καταστροφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης αν συνεχιστεί «ο εφιάλτης της κρίσης του ευρώ» αλλά και τις επιλογές της Γερμανίας για την επίλυση της κρίσης –είτε να αποδεχτεί να γίνει ο «καλός ηγεμόνας της ευρωζώνης είτε να φύγει από το ευρώ»– επισήμανε ο μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος.

Η κρίση, τόνισε μιλώντας σε εκδήλωση, «έχει τεράστια επίδραση στην κατάσταση των πραγμάτων και σπρώχνει την ΕΕ σε ύφεση διαρκείας».
 

Είναι πραγματικός κίνδυνος να καταστρέψει το ευρώ την ευρωπαϊκή Ένωση, συνέχισε, αναφέρει το Reuters, και πρόσθεσε ότι ο ρόλος της Γερμανίας στην επίλυση αυτής της κρίσης είναι βαρύνουσας σημασίας.
 

Η Γερμανία πρέπει να αποδεχτεί να αναλάβει μεγαλύτερες δεσμεύσεις και να βοηθήσει όχι μόνο τα συμφέροντά της και τα συμφέροντα των πιστωτών αλλά και «να παίξει το ρόλο του καλού ηγεμόνα». Πρέπει η Γερμανία να ενεργήσει σαν ηγέτης της ΕΕ όπως οι ΗΠΑ ήταν ο ηγέτης του ελεύθερου κόσμου μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
 

Η άλλη λύση είναι η Γερμανία να εγκαταλείψει το ευρώ «και τα προβλήματα θα εξαφανίζονταν αμέσως» καθώς η αξία του θα υποχωρούσε και οι αποδόσεις των ομολόγων των πιστωτών θα προσαρμόζονταν.
 

Ο Τζορτζ Σόρος επισήμανε ακόμα ότι η ιδέα ότι οι κυβερνήσεις (και τα κρατικά χρέη) δεν υπάγονται στον κίνδυνο των αγορών είναι η βασική αλλά εσφαλμένη παραδοχή πάνω στην οποία βασίζεται η ευρωζώνη. Αυτό διορθώνεται με την έκδοση ευρωομολόγων αλλά «αυτό είναι πολιτικά απαράδεκτο για τη Γερμανία».


Πηγή: in.gr