Στο υπουργείο Οικονομικών επιστρέφει ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης προκειμένου να αρχίσει εκ νέου τις διαπραγματεύσεις το κλιμάκιο της τρόικας.
Ο υπουργός Εργασίας ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς για το σημείο στο οποίο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις, ενώ εξερχόμενος της Βουλής όπου πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη είπε ότι «δεν μιλάμε για εμπλοκή. Η προσπάθεια συνεχίζεται».

Νωρίτερα στο υπουργείο Οικονομικών έλαβε χώρα μία επεισοδιακή συνάντηση του κ. Βρούτση με την τρόικα η οποία διεκόπη αιφνιδίως νωρίς το μεσημέρι λόγω των διαφωνιών που προέκυψαν για να ξαναρχίσει γύρω στις 15.00. Στέλεχος της τρόικας άφησε πάντως να εννοηθεί ότι οι διαπραγματεύσεις μπορεί να συνεχιστούν και σήμερα, μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα των αποζημιώσεων σε περίπτωση απόλυσης κατά τις διαπραγματεύσεις του Γιάννη Βρούτση με την τρόικα παραμένει μεγάλος σκόπελος. Ο επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν επικαλέστηκε το νόμο του μνημονίου και την πράξη υπουργικού συμβουλίου για τα εργασιακά που ακολούθησε, υποστηρίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση εχει ήδη ψηφίσει την κατάργηση των τριετιών.

Το επεισοδιακό ραντεβού

Νωρίτερα, ο κ. Τόμσεν ζήτησε να συνομιλήσει τηλεφωνικώς με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ προτού συνεχιστεί στις 3 το μεσημέρι η σύσκεψη.

Ο κ. Βρούτσης πάντως, έκανε λόγο για «τροχιά σύγκρουσης» σε συζητήσεις με δημοσιογράφους, επισημαίνοντας πως «ό,τι και να προτείναμε δεν έγινε δεκτό».

Από τη συνάντηση αποχώρησε αρχικά ο Πολ Τόμσεν και τον ακολούθησαν οι κύριοι Μαζούχ και Μορς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ανάμεσα στις δύο πλευρές υπήρξε έντονη διαφωνία για τις τριετίες την κατάργηση των οποίων ζητεί επίμονα η τρόικα.

Ο Πολ Τόμσεν, μάλιστα, εξήλθε δύο φορές από τη σύσκεψη για να μιλήσει στο τηλέφωνο, ενώ φαίνεται ότι υπάρχει «κόντρα» και στο εσωτερικό της τρόικας για τα εν λόγω ζητήματα με τους εκπροσώπους της ευρωζώνης να είναι πιο διαλλακτικοί.

Παράλληλα, τα σημεία τριβής με την τρόικα επικεντρώνονται στην οριζόντια μείωση του ύψους των αποζημιώσεων, χωρίς να υπολογίζεται ο χρόνος προϋπηρεσίας και την κατάργηση των ωριμάνσεων, δηλαδή των αυξήσεων που προβλέπονται από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας ανά τριετία στο βασικό μισθό.

Τι ζητά η τρόικα

Η τρόικα, ζητά πλαφόν 12 μισθών για την αποζημίωση απόλυσης με τρίμηνη προειδοποίηση και η ελληνική πλευρά αντιπροτείνει, η μείωση της αποζημίωσης λόγω απόλυσης να μην είναι οριζόντια, αλλά ανάλογη με την προϋπηρεσία του εργαζόμενου.

Προσπαθεί, ταυτόχρονα, να αποτρέψει την απαίτηση της τρόικας για κατάργηση των τριετιών και επιδομάτων όπως το επίδομα γάμου σταδιακά από έως το 2015, αντιπροτείνοντας την αντικατάσταση των τριετιών με επίδομα προϋπηρεσίας ή τη μείωση του ποσοστού υπολογισμού των τριετιών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, για τις αποζημιώσεις απόλυσης το υπουργείο Εργασίας προτείνει να ισχύσει το νέο καθεστώς των μειωμένων έως 50% ποσών για όσους εργαζόμενους αλλάζουν εργοδότη, δηλαδή για τους νεοπροσλαμβανόμενους, ενώ συζητά τη μείωση του χρόνου προειδοποίησης σε ένα έως τρεις μήνες.

Για τους ήδη απασχολούμενους στον ίδιο εργοδότη, το υπουργείο ζητεί να μη θιγούν.

Για τις πολυετίες του διατηρούμενου στα 586 ευρώ κατώτατου μισθού, το υπουργείο επικαλείται το «πάγωμα» των ωριμάνσεων που ισχύει σε όλους τους κλάδους μέχρις ότου μειωθεί στο 10% η ανεργία.