Στην κατηγορία «Baa3» διατηρεί η Moody's την αξιολόγηση της ισπανικής οικονομίας, συνοδεύοντάς την ωστόσο με «αρνητική προοπτική».

Σύμφωνα με τη Moody's, η διατήρηση της Ισπανίας στην κατηγορία «Baa3», προκύπτει από τρεις «θετικές αλλαγές» που έχουν συμβεί από τον Ιούνιο έως σήμερα.

Η πρώτη έχει να κάνει με τη διαφαινόμενη «βούληση» της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) «να αναλάβει άμεσες αγορές ισπανικών κρατικών ομολόγων». Επίσης η Moody's θεωρεί ότι η Ισπανία θα τεθεί πιθανότατα προληπτικά υπό την πιστωτική βοήθεια του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ), ο οποίος τέθηκε πρόσφατα σε εφαρμογή, γεγονός που θα επιτρέψει στην ΕΚΤ, να ξεκινήσει ένα πρόγραμμα αγοράς ισπανικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά.

Στη συνέχεια, η ανακοίνωση αναφέρει αποδεικτικά στοιχεία «για την ακλόνητη δέσμευση του ισπανικού κράτους στην εφαρμογή των μέτρων και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται, για τη σταθεροποίηση του χρέους».

Τέλος, η Moody's σημειώνει την «εν εξελίξει διαδικασία για την αναδιάρθρωση του ισπανικού τραπεζικού τομέα και τη βελτίωση της μειωμένης, λόγω της κρίσης, φερεγγυότητας των ισπανικών τραπεζών».

Πηγή: naftemporiki.gr