Τη διαβεβαίωση ότι θα κάνει τα πάντα για να «παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη και να έχει όλους τους απαραίτητους πόρους χωρίς να την ανάγκη επιβολής νέων μέτρων, πέρα από αυτούς που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση Σαμαρά», επεσήμανε ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, μία μέρα πριν την έναρξη των εργασιών της διήμερης Συνόδου Κορυφής.

Στέλνοντας μήνυμα προς το Βερολίνο, ο γάλλος πρόεδρος επιμένει στο σημείο που τον έχει φέρει σε αντιπαράθεση με τη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ: τη σπουδαιότητα της ανάπτυξης. Όπως επισημαίνει «χωρίς μια νέα πνοή, τα μέτρα λιτότητας δεν μπορούν να έχουν αποτελεσματική εφαρμογή». 

Σε κοινή συνέντευξη που έδωσε την Τετάρτη σε πέντε μεγάλες ευρωπαϊκές εφημερίδες, τις Le Monde, The Guardian, El Pais, La Stampa, Süddeutsche Zeitung, Gazeta Wyborcza, ο γάλλος πρόεδρος τονίζει πως «είμαστε πολύ κοντά στην έξοδο από την κρίση που πλήττει την ευρωζώνη».

Στην ίδια συνέντευξη υπογράμμισε την ανάγκη να ρυθμιστεί σύντομα η κατάσταση στην Ελλάδα, η οποία όπως αναφέρει «έκανε τόσες προσπάθειες». «Ήρθε η ώρα να προσφέρουμε μια προοπτική πέρα από την λιτότητα», τόνισε ο Φρανσουά Ολάντ, αναφερόμενος και στις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν δυσκολίες. 

«Δεν μπορούμε να καταδικάζουμε με τέτοιο τρόπο έθνη που έχουν ήδη κάνει σημαντικές θυσίες. Αυτό που μας απειλεί σήμερα δεν είναι μόνο τα ελλείμματα, αλλά και η ύφεση» είπε χαρακτηριστικά.