Τα τηλεφωνήματα των Ιταλών πολιτών για να καταγγείλουν υποθέσεις διαφθοράς ή φορολογικών παραβάσεων έχουν αυξηθεί κατακόρυφα τους εννέα πρώτους μήνες του 2012 σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, όπως ανακοίνωσε η οικονομική αστυνομία της Ιταλίας.

Οι καταγγελίες για φορολογικές παραβάσεις, όπως η μη έκδοση αποδείξεων ή η μαύρη εργασία, «έχουν αυξηθεί κατά 228% μέσα σε ένα χρόνο και έχουν φτάσει σχεδόν τις 24.000 καταγγελίες», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η οικονομική αστυνομία.

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, υπάρχει αύξηση και των καταγγελιών για παρανομίες στη διανομή καυσίμων και ενεργειακών προϊόντων (+152%), στον τομέα των τυχερών παιγνίων (+73%), αλλά και όσον αφορά τη διακίνηση ναρκωτικών (+24%).

 

Οι απώλειες των εσόδων του ιταλικού κράτους από την φοροαποφυγή και τις παράνομες οικονομικές δραστηριότητες εκτιμάται θα αυξηθεί φέτος κατά 40% σε σχέση με το 2011.


Η οικονομική αστυνομία της Ιταλίας είχε παρατηρήσει στις αρχές της χρονιάς αύξηση των καταγγελιών κατά 92% σε σχέση με το 2011. Αυτή η τάση την ώθησε να ενισχύσει την τηλεφωνική της υπηρεσία καταγγελιών, αλλά και να δημιουργήσει ένα ειδικό τμήμα στον ιστότοπό της για τη διευκόλυνση της καταγγελίας οικονομικών παραβάσεων.