Στο «σφυρί» βγαίνουν ακίνητα μεγάλων οφειλετών του Δημοσίου, τα οποία έχουν ήδη κατασχεθεί.
Η αρχή γίνεται από την Αττική το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου. Στόχος της Εφορίας είναι η είσπραξη 2 δισ. ευρώ εντός του έτους, όπως προβλέπει το Μνημόνιο.

Σύμφωνα με το «Έθνος», μόνο από μία μεγάλη Εφορία της Αττικής «βγαίνουν στο σφυρί», και μάλιστα μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου, διαμερίσματα, αποθήκες και οικόπεδα δύο οφειλετών με ληξιπρόθεσμα χρέη την περίοδο 2002-2011 ύψους 31.610 ευρώ ο ένας και 663.985 ευρώ ο άλλος.
 
Στα άκρα φθάνει η Εφορία βγάζοντας στο σφυρί εκατοντάδες ακίνητα (κατοικίες, αποθήκες, οικόπεδα) φορολογουμένων με ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 3.000 ευρώ, μετά τις αυστηρές εντολές του υπ. Οικονομικών για ενεργοποίηση των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης με στόχο να εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία 2 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους, όπως προβλέπει το Μνημόνιο.

Σύμφωνα με τον κεντρικό σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών, μόνο στο λεκανοπέδιο αναμένεται «να βγουν στο σφυρί» περίπου 260 ακίνητα που έχουν ήδη κατασχεθεί. 

Στον κατάλογο περιλαμβάνονται 12 πολυτελείς κατοικίες στη Γλυφάδα, 18 στην Κηφισιά, 20 ακίνητα στο Μαρούσι, 10 στο Χαλάνδρι και άλλα περίπου 200 ακίνητα στην Αθήνα.