Η αποτελεσματική απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ και γενικότερα η παροχή ρευστότητας στην αγορά, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη με τον επικεφαλής της Task Force, Χορστ Ράιχενμπαχ.

Ο Κωστής Χατζηδάκης ζήτησε τη βοήθεια του Χορστ Ράιχενμπαχ προκειμένου να βρεθεί λύση και να απεμπλακούν τα κονδύλια ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ που έχει συμφωνηθεί ότι θα δοθούν από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων στην Ελλάδα, προκειμένου μαζί με κονδύλια του ΕΣΠΑ να διοχετευθούν στην αγορά, κυρίως σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.


Όπως φαίνεται, στελέχη της ΕΤΕπ φέρνουν σοβαρά προσχώματα, γεγονός που εντοπίζεται τόσο από στο ελληνικό υπουργείο όσο και από τον κ. Ράιχενμπαχ Ο υπουργός επανέλαβε ότι κλειδί για τη ρευστότητα αποτελεί η συμφωνία με την τρόικα, ενώ ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης σημείωσε ότι στόχος είναι να βρεθεί λύση σε αυτό το δύσκολο ζητούμενο, σημειώνοντας ότι γίνονται συζητήσεις για εγγυήσεις από το ελληνικό κράτος "και πολύ σύντομα θα έχουμε κάποια αποτελέσματα", όπως ανέφερε.


Ο ίδιος πάντως σημείωσε ότι δεν είναι σε θέση να κρίνει πως θα εξελιχθεί η συνεργασία ΕΤΕπ και ελληνικής κυβέρνησης, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η Ομάδα Δράσης συνεργάζεται για να βρεθεί διέξοδος στις συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών και να εισρεύσει ρευστό στην αγορά πριν από το τέλος του 2012 για επιχειρηματικά σχέδια που έχουν συμφωνηθεί.


Από την πλευρά του και ο υπουργός Ανάπτυξης εμφανίσθηκε αισιόδοξος ότι το πρόγραμμα για τις ΜμΕ θα υλοποιηθεί κανονικά και τα χρήματα θα πέσουν στην αγορά, όπως προβλέπει το χρονοδιάγραμμα, ενώ σημείωσε ότι συνεχίζεται η προσπάθεια βελτίωσης του επιχειρηματικού κλίματος.


Όπως είπε, στο πλαίσιο αυτό την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθούν οριζόντια μέτρα για την αγορά των καυσίμων και εντός της εβδομάδας θα υπάρξουν ανακοινώσεις και επιπλέον μέτρων για την αγορά λιανικής. Επίσης, τέλος Οκτωβρίου θα ανακοινωθεί το σχέδιο για τους εξαγωγείς. Αναφερόμενος στο ΕΣΠΑ, ο υπουργός σημείωσε ότι στόχος είναι να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα, ενώ εκτίμησε ότι δεν υφίσταται κίνδυνος απώλειας κοινοτικών κονδυλίων.


Εν τω μεταξύ όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Ανάπτυξης
υπεγράφη η εγκύκλιος με στόχο την επιτάχυνση της απορρόφησης του ΕΣΠΑ το 2012. 


Στη σχετική εγκύκλιο που έχει σταλεί ήδη στα υπουργεία, τις Περιφέρειες και τις Διαχειριστικές Αρχές, περιλαμβάνει μέτρα που προβλέπουν αναλυτικά:
 

1. Αμεσα αυτόματη ανάκληση των πιστώσεων για τα έργα που δεν προβλέπεται να αντλήσουν δαπάνες ως το τέλος του έτους (π.χ. έργα με εμπλοκές στη διαδικασία υπογραφής ή εκτέλεσης των συμβάσεων).
 

2. Ανάκληση του 50% των πιστώσεων για τα έργα στα οποία τον Οκτώβριο διαπιστώνεται ότι η διαφορά μεταξύ εγκεκριμένων πιστώσεων και πραγματοποιημένων πληρωμών είναι μεγαλύτερη του 75%. Αν για κάποια από τα έργα αυτά απαιτηθούν νέες δαπάνες τα αιτήματα για αύξηση της πίστωσης πρέπει να κατατεθούν ως τις 10 Νοεμβρίου.
 

3. Κατανομή των πιστώσεων που θα αποδεσμευθούν από την παραπάνω διαδικασία, στους φορείς που έχουν αποδεδειγμένα ανάγκη.