Σε ιστορικά υψηλό επίπεδο βρίσκεται η ανεργία στη Σερβία, καθώς υπερβαίνει το 28%, ενώ περισσότεροι από 60.000 πολίτες εργάζονται χωρίς να λαμβάνουν αποδοχές, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Κέντρο για τη Δημοκρατία. 

 

Η οργάνωση δημοσιοποίησε τα στοιχεία αυτά με αφορμή τη διαμαρτυρία την περασμένη Δευτέρα ενός άνδρα, ο οποίος απειλούσε να πέσει από τον έβδομο όροφο του πρώην γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων στο κέντρο του Βελιγραδίου, επειδή η εταιρεία στην οποία εργαζόταν του οφείλει δεδουλευμένα και η σύζυγός και το ανήλικο παιδί του δεν έχουν τα απαραίτητα για να ζήσουν, σύμφωνα με τον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό της Σερβίας RTS.

 

Ένας απλός άνθρωπος είναι σχεδόν αδύνατο να δικαιωθεί σε περίπτωση παραβίασης των οικονομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, τονίζει το Κέντρο για τη Δημοκρατία και αναφέρει ότι «οι εκπρόσωποι των συνδικάτων εργαζομένων στη Σερβία παραπέμπουν σε στοιχεία που δείχνουν ότι εργατική διαφορά μπορεί να διαρκέσει έως και τέσσερα χρόνια και ότι τα νομικά έξοδα είναι πολύ υψηλά. Οι διατάξεις επιτρέπουν εκπροσώπηση των πλευρών ενώπιον του δικαστηρίου μόνον από έμμισθο δικηγόρο».

 

Οι διαστάσεις παραβίασης των εργασιακών δικαιωμάτων είναι σημαντικές κυρίως όταν οι εργαζόμενοι απασχολούνται σε τομείς και κλάδους στους οποίους δεν υπάρχουν συνδικάτα, οπότε δεν επιβάλλονται κυρώσεις ή η παραβίαση των δικαιωμάτων περνά απαρατήρητη, τονίζει στην ανακοίνωσή της η μη κυβερνητική οργάνωση.