Ελάχιστες, αλλά όχι μηδενικές είναι η πιθανότητες ύπαρξης πετρελαίου κάτω από τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στο «Οικόπεδο 12», σύμφωνα με τις δηλώσεις του επικεφαλής της Noble Κύπρου, Τζον Τόμιτς.


Ο Τόμιτς αναφέρθηκε στο αναπτυξιακό πρόγραμμα της εταιρείας σε σχέση με το οικόπεδο 12 στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου για την εξαγγελία του πρώτου συνεδρίου «Eastern Mediterranean Gas Conference» που θα πραγματοποιηθεί στην Κύπρο στις 26 με 28 Μαρτίου 2013.

Συγκεκριμένα είπε ότι η επιβεβαιωτική γεώτρηση (appraisal well), στο οικόπεδο 12 αναμένεται να γίνει μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου τριμήνου του 2013, αναλόγως της διαθεσιμότητας εξειδικευμένου γεωτρύπανου.

Σύμφωνα με τον κ. Τόμιτς, στις προτεραιότητες της εταιρείας είναι η επεξεργασία ενός μεγάλου αριθμού στοιχείων από το οικόπεδο 12, η επιβεβαιωτική γεώτρηση και η ετοιμασία ενός στρατηγικού μοντέλου ανάπτυξης.

«Σχεδιάζουμε να διεξάγουμε τη επιβεβαιωτική γεώτρηση μέσα στο 2013 αναλόγως της διαθεσιμότητας γεωτρύπανου, μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου τριμήνου του 2013», είπε, προσθέτοντας πως η ανάπτυξη του τεμαχίου θα ακολουθήσει της γεώτρησης αξιολόγησης.

Παράλληλα, όπως είπε, βασικό κομμάτι της στρατηγικής είναι η διαπραγμάτευση με τη κυπριακή κυβέρνηση για ένα τερματικό υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Ο επικεφαλής της Noble Κύπρου πρόσθεσε ότι «ο υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νεοκλής Συλικιώτης ανακοίνωσε ότι η Κυβέρνηση έχει αποφασίσει να προχωρήσει στην ανέγερση ενός χερσαίου τερματικού στο Βασιλικό και να το κάνει αυτό σε συνεργασία με την Noble, ως τον βασικό διαχειριστή του έργου».

Το βασικό σενάριο, συνέχισε, προνοεί την δημιουργία ενός χερσαίου τερματικού υγροποιημένου φυσικού με μία μονάδα αερίου και ικανότητα παραγωγής περίπου πέντε τόνων υγροποιημένου φυσικού αερίου ετησίως από το οικόπεδο 12.

«Αυτό που είναι πολύ σημαντικό τόσο για την Κυβέρνηση όσο και για την Noble είναι το ότι αυτό το τερματικό θα μπορεί να επεκταθεί προκειμένου να εξυπηρετήσει πρόσθετες ποσότητες οι οποίες μπορεί να ανακαλυφθούν σε άλλα τεμάχια. Έτσι θα είναι ένα ανοικτό τερματικό και το αέριο μπορεί να προέρχεται είτε από το «Οικόπεδο 12», αν μπορέσουμε να ανακαλύψουμε επιπρόσθετες ποσότητες, ή από άλλους διαχειριστές στην Κύπρο ή μπορεί ακόμη να υπάρξει αέριο που προέρχεται συν τω χρόνω από το Ισραήλ», είπε.

Επανέλαβε ότι στους σχεδιασμούς της εταιρείας περιλαμβάνεται ως επιλογή και η δημιουργία πλωτού τερματικού αποθήκευσης που θα βρίσκεται πάνω από τα οικόπεδα μεταξύ των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών Κύπρου και Ισραήλ με ταυτόχρονη ύπαρξη αγωγών μεταφοράς του αερίου στην ξηρά.

Ο κ. Τόμιτς ανέφερε ότι πέραν των 7 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδών φυσικού αερίου που έχουν ανακαλυφθεί στο οικόπεδο 12 «νομίζουμε ότι δυνητικά να υπάρχουν πολύ περισσότερα και θα κυνηγήσουμε πρόσθετες γεωτρήσεις, αλλά και θα ψάξουμε και για πετρέλαιο».

«Δεν έχουμε μέχρι στιγμής βρει πετρέλαιο στην Λεκάνη της Λεβαντίνης, αλλά γεωλογικά δεν υπάρχει λόγος να μην εξευρεθεί πετρέλαιο. Είναι ζήτημα πού, πόσο και σε ποιο βάθος», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση για τις πιθανότητες ύπαρξης πετρελαίου κάτω από το κοίτασμα φυσικού αερίου στο «Οικόπεδο 12», ο κ. Τόμιτς είπε ότι «οι πιθανότητες είναι μεν μικρές, αλλά δεν είναι μηδενικές», προσθέτοντας ότι το ζήτημα είναι η εξερεύνηση για πετρέλαιο να είναι εμπορικά εφικτή.


Με πληροφορίες από sigmalive.com