Δυνατότητα μη πληρωμής αν δεν εκδίδεται απόδειξη

Δυνατότητα μη πληρωμής αν δεν εκδίδεται απόδειξη

Στις αλλαγές στους κανόνες της αγοράς αναφέρθηκε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Θανάσης Σκορδάς

 

Αρχικά, για την ίδρυση επιχειρήσεων δεύτερης ευκαιρίας ορίζεται ότι χωρίς να σταματάει η απαίτηση του ασφαλιστικού φορέα για χρέη του επιχειρηματία εν τούτοις δίνεται η δυνατότητα στον επιχειρηματία να δραστηριοποιηθεί εκ νέου εάν χρωστά οφειλές μέχρι ενός ύψους που δεν θεωρείται ποινικό αδίκημα.

 

Ο κ. Σκορδάς ανέφερε συνοπτικά εκ νέου σε όσα αλλάζουν στους κανόνες της αγοράς και όπως σημείωσε ενσωματώνονται στο τελικό κείμενο τα εξής:

 

- Μη καταβολή αντιτίμου από τον πελάτη εάν δεν έχει εκδοθεί απόδειξη πληρωμής.

- επιτρέπεται η πώληση καπνικών προϊόντων και εφημερίδων, περιοδικών από τα σούπερ μάρκετ.

- Στους τιμοκαταλόγους και στις αποδείξεις σε καταστήματα εστίασης και αναψυχής προβλέπεται η αναγραφή της τελικής τιμής προ και μετά ΦΠΑ ενώ θα αναγράφεται και το δικαίωμα μη πληρωμής στον τιμοκατάλογο.

- Δεν θα χρεώνεται χωρίς προηγούμενη έγκριση - ενημέρωση του καταναλωτή οτιδήποτε τιμολογείται π.χ. ψωμί, νερό.

- θα υπάρχει εκτίμηση για το κόστος εργασίας στην προσφορά παροχής υπηρεσιών που λαμβάνει ο καταναλωτής.

- ελλατώνονται τα επιτρεπόμενα βάρη στα χύμα προϊόντα εφόσον δεν υπάρχει το κόστος της συσκευασίας.

- λαμβάνονται σειρά μέτρων για να μην εξαπατάται ο καταναλωτής από πειραγμένες αντλίες υγρών καυσίμων. Μεταξύ των μέτρων αυτών είναι ο έλεγχος σε όλα τα στάδια μεταφοράς και εμπορίας υγρών καυσίμων και η ευθύνη όχι μόνο του πρατηριούχου αλλά και της εταιρείας εμπορίας, του εξουσιοδοτημένου συνεργείου ελέγχου και του κατασκευαστή των αντλιών για την ορθή λειτουργία της αντλίας.

- Ολοκληρώνεται το αμέσως προσεχές διάστημα η αλλαγή του Αγορανομικού Κώδικα μια νομοθεσία από το 1946. Μεταξύ άλλων, προβλέπεται η εξειδίκευση των προστίμων για παραβάσεις στην αγορά ανάλογα με τη στάθμιση του αδικήματος και της ζημιάς που επιφέρει σε καταναλωτές και αγορά.

 

Όπως σημείωσε ο υφυπουργός, με τις ρυθμίσεις αυτές οι οποίες έχουν σταλεί στην ΕΕ για έγκριση σε βάθος χρόνου θα υπάρξουν μειώσεις στις τιμές. 

 

 

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο