current views are: 1

24 Οκτωβρίου 2012
Δημοσίευση13:45

Δυνατότητα μη πληρωμής αν δεν εκδίδεται απόδειξη

Στις αλλαγές στους κανόνες της αγοράς αναφέρθηκε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Θανάσης Σκορδάς

Δημοσίευση 13:45’
αρθρο-newpost

Στις αλλαγές στους κανόνες της αγοράς αναφέρθηκε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Θανάσης Σκορδάς

Στις αλλαγές στους κανόνες της αγοράς αναφέρθηκε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Θανάσης Σκορδάς

 

Αρχικά, για την ίδρυση επιχειρήσεων δεύτερης ευκαιρίας ορίζεται ότι χωρίς να σταματάει η απαίτηση του ασφαλιστικού φορέα για χρέη του επιχειρηματία εν τούτοις δίνεται η δυνατότητα στον επιχειρηματία να δραστηριοποιηθεί εκ νέου εάν χρωστά οφειλές μέχρι ενός ύψους που δεν θεωρείται ποινικό αδίκημα.

 

Ο κ. Σκορδάς ανέφερε συνοπτικά εκ νέου σε όσα αλλάζουν στους κανόνες της αγοράς και όπως σημείωσε ενσωματώνονται στο τελικό κείμενο τα εξής:

 

– Μη καταβολή αντιτίμου από τον πελάτη εάν δεν έχει εκδοθεί απόδειξη πληρωμής.

– επιτρέπεται η πώληση καπνικών προϊόντων και εφημερίδων, περιοδικών από τα σούπερ μάρκετ.

– Στους τιμοκαταλόγους και στις αποδείξεις σε καταστήματα εστίασης και αναψυχής προβλέπεται η αναγραφή της τελικής τιμής προ και μετά ΦΠΑ ενώ θα αναγράφεται και το δικαίωμα μη πληρωμής στον τιμοκατάλογο.

– Δεν θα χρεώνεται χωρίς προηγούμενη έγκριση – ενημέρωση του καταναλωτή οτιδήποτε τιμολογείται π.χ. ψωμί, νερό.

– θα υπάρχει εκτίμηση για το κόστος εργασίας στην προσφορά παροχής υπηρεσιών που λαμβάνει ο καταναλωτής.

– ελλατώνονται τα επιτρεπόμενα βάρη στα χύμα προϊόντα εφόσον δεν υπάρχει το κόστος της συσκευασίας.

– λαμβάνονται σειρά μέτρων για να μην εξαπατάται ο καταναλωτής από πειραγμένες αντλίες υγρών καυσίμων. Μεταξύ των μέτρων αυτών είναι ο έλεγχος σε όλα τα στάδια μεταφοράς και εμπορίας υγρών καυσίμων και η ευθύνη όχι μόνο του πρατηριούχου αλλά και της εταιρείας εμπορίας, του εξουσιοδοτημένου συνεργείου ελέγχου και του κατασκευαστή των αντλιών για την ορθή λειτουργία της αντλίας.

– Ολοκληρώνεται το αμέσως προσεχές διάστημα η αλλαγή του Αγορανομικού Κώδικα μια νομοθεσία από το 1946. Μεταξύ άλλων, προβλέπεται η εξειδίκευση των προστίμων για παραβάσεις στην αγορά ανάλογα με τη στάθμιση του αδικήματος και της ζημιάς που επιφέρει σε καταναλωτές και αγορά.

 

Όπως σημείωσε ο υφυπουργός, με τις ρυθμίσεις αυτές οι οποίες έχουν σταλεί στην ΕΕ για έγκριση σε βάθος χρόνου θα υπάρξουν μειώσεις στις τιμές. 

 

 


σχετικα αρθρα