Την ερχόμενη Τρίτη αναμένεται να ολοκληρωθεί ο μαραθώνιος των συνεδριάσεων του Euroworking Group (EWG), που αρχίζει σήμερα, Πέμπτη, στις 2 το μεσημέρι.
Στη σημερινή πρώτη συνεδρίαση της ομάδας που προετοιμάζει το Eurogroup, θα συζητηθούν η έκθεση της τρόικας αναφορικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων, ενώ επί τάπητος θα τεθούν και το πώς θα καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδας έως το 2016, καθώς και το πώς θα εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.


Παράλληλα, στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρεθούν και τα θέματα της ενίσχυσης της εποπτείας της εφαρμογής του Μνημονίου και των αλλαγών στους όρους λειτουργίας του ειδικού λογαριασμού που τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) και έχει δημιουργηθεί για να αποπληρώνεται το δημόσιο χρέος. Η Γερμανία πιέζει για αλλαγές που επί της ουσίας θα οδηγήσουν την Ελλάδα σε εκχώρηση της δημοσιονομικής της κυριαρχίας. Η Ελλάδα δεν δέχεται όλους αυτούς τους όρους και το ποιοι τελικά θα συμπεριληφθούν στη συμφωνία θα φανεί έως την επόμενη Τρίτη.

Σύμφωνα με αρμόδιους παράγοντες, την Πέμπτη θα ξεκινήσει απλώς η συζήτηση μεταξύ των συμβούλων των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. Οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν και την Δευτέρα με στόχο να έχουν ολοκληρωθεί όλα την Τρίτη και να επικυρωθεί η συμφωνία σε πολιτικό επίπεδο από τους ίδιους τους υπουργούς σε ένα έκτακτο Eurogroup μέσα στην επόμενη εβδομάδα (ενδεχομένως την Τετάρτη). Ενδεικτικό της κρισιμότητας των EWG αυτών των ημερών, είναι ότι στην ατζέντα βρίσκεται μόνο το θέμα της Ελλάδας.