Η ισπανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,3% στο τρίτο τρίμηνο του έτους σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 1,6% έναντι του αντίστοιχου τριμήνου του 2011, σύμφωνα με ανακοίνωση της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας (ΙΝΕ).

Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg πρόκειται για το πέμπτο συνεχόμενο τρίμηνο συρρίκνωσης του ΑΕΠ της Ισπανίας, με συνέπεια να δυσχεραίνονται οι προσπάθειες μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας και να ωθείται αυτή πιο κοντά στο να ζητήσει πακέτο οικονομικής διάσωσης.

Η ΙΝΕ ανακοίνωσε επίσης ότι ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού - με βάση τη μεθοδολογία που χρησιμοποιεί η Eurostat - ανήλθε τον Οκτώβριο στο 3,5% - όσο και τον Σεπτέμβριο -, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 17 μηνών. Οι συντελεστές του ΦΠΑ αυξήθηκαν τον Σεπτέμβριο, στο πλαίσιο του πακέτου των μέτρων ύψους 100 δισ. ευρώ για τη μείωση του ελλείμματος, ωθώντας το επίπεδο των τιμών προς τα πάνω, ενώ η αύξηση των φόρων συμπιέζει παράλληλα την κατανάλωση. Χθεσινά στοιχεία της INE έδειξαν ότι οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν τον Σεπτέμβριο με ετήσιο ρυθμό 11%.

Η απόδοση του ισπανικού 10ετούς ομολόγου αναφοράς αυξήθηκε σήμερα οριακά σε σχέση με χθες στο 5,659% από 5,656%. Παρά τη μείωση της απόδοσής του κατά 1,74 ποσοστιαίες μονάδες το τελευταίο δίμηνο, μετά την ανακοίνωση του προγράμματος της υπό όρους αγοράς κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ, αυτή παραμένει υψηλότερη κατά 4,2 μονάδες σε σχέση με την απόδοση του αντίστοιχου γερμανικού ομολόγου.

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι δήλωσε χθες ότι θα αποφασίσει την προσφυγή στο μηχανισμό διάσωσης όταν αυτό θα είναι στο συμφέρον των Ισπανών και πρόσθεσε ότι επί του παρόντος δεν είναι αναγκαία μία τέτοια κίνηση.