Η μη επίτευξη συμφωνίας στη Σύνοδο Κορυφής της 18ης Οκτωβρίου δεν πρέπει να επαναληφθεί, τονίζει η Eurobank, σημειώνοντας ότι είναι κρίσιμο να περάσουν τα μέτρα τάχιστα από τη Βουλή.

Ειδικότερα, όπως τονίζει στην τακτική της έκδοση "7 ημέρες οικονομία", έχουν περάσει 10 ημέρες από την Συνάντηση Κορυφής της 18ης Οκτωβρίου 2012 και ακόμη δεν έχει επιτευχθεί σύγκλιση όσον αφορά τη δέσμη των προαπαιτούμενων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων τόσο μεταξύ των τριών συμμετεχόντων στην κυβέρνηση συνεργασίας όσο και μεταξύ της κυβέρνησης και της τρόικας.

Η κυβέρνηση δεν κατάφερε να επωφεληθεί του ευνοϊκού (αλλά και συγκυριακού) κλίματος που δημιούργησε η επίσκεψη της γερμανίδας καγκελαρίου A. Merkel για να ολοκληρώσει την συμφωνία για τη δέσμη δημοσιονομικών μέτρων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων ώστε να εξασφαλίσει την εκταμίευση της δόσης των €31,3 δισ. Πλέον ο χρόνος μετράει αντίστροφα. Τα ταμειακά διαθέσιμα του Ελληνικού Δημοσίου μειώνονται, η αβεβαιότητα σχετικά με την παραμονή της χώρας στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση αναζωπυρώνεται ενώ και η διεθνής συγκυρία δεν είναι η ευνοϊκότερη. Το παράδειγμα της μη επίτευξης συμφωνίας πριν την Συνάντηση Κορυφής της 18η Οκτωβρίου δεν επιτρέπεται να επαναληφθεί.

Τα περιθώρια των 10-ετών Ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα (μετά τη Συνάντηση Κορυφής της 18ης Οκτωβρίου 2012) ακολουθούν ανοδική πορεία δείχνοντας το κλίμα ανησυχίας που υπάρχει στην αγορά. Είναι πλέον εμφανές ότι η αδυναμία επίτευξης συμφωνίας στην Ελλάδα χρησιμοποιείται από τους δανειστές ως πρόφαση για τη μη λύση του προβλήματος βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες προβλέψεις το ελληνικό δημόσιο χρέος υπολογίζεται στο μη βιώσιμο επίπεδο του 152,8% του ΑΕΠ το 2018 σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία του ΔΝΤ (Οκτώβριος 2012). Προτάσεις όπως ο δανεισμός της Ελλάδας από τον ESM και η επαναγορά του χρέους από τη δευτερογενή αγορά ή η αγορά από τον ESM των ελληνικών ομολόγων που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ και η απομείωση τους (κούρεμα) στη συνέχεια, δείχνουν ότι υπάρχει διάλογος για το θέμα στο παρασκήνιο. Μέχρι στιγμής όμως δεν έχουν καταλήξει σε μια αξιόπιστη και εφαρμόσιμη πρόταση που θα εξασφαλίζει την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. 

Η ολοκλήρωση της συμφωνίας και η εκταμίευση της δόσης θα βελτιώσει την ρευστότητα της ελληνικής οικονομίας

Η επίτευξη συμφωνίας και η εκταμίευση της δόσης των €31,3 δισ. θα βελτιώσει την ρευστότητα στην ελληνική οικονομία με δεδομένο ότι η κυβέρνηση θα υλοποιήσει το πρόγραμμα των προαπαιτούμενων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Δεν αποκλείουμε η αρχική ή η επαυξημένη δόση να εκταμιευθεί τμηματικά με βάση την πορεία εφαρμογής των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Μια τέτοια εξέλιξη θα πρέπει να αποφευχθεί, αφενός διότι είναι εξαιρετικά αρνητική, όσον αφορά στη βελτίωση της ρευστότητας στην οικονομία και, αφετέρου, η τμηματική καταβολή της δόσης δεν θα επιτρέψει τη δημιουργία συνθηκών ικανών να επανεκκινήσουν την οικονομία. Στην περίπτωση αυτή οι εισροές των χρημάτων (πέρα από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, κτλ.) θα κατευθυνθούν σχεδόν αποκλειστικά στην αποπληρωμή οφειλών της προηγούμενης περιόδου.