Την πίεση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται να αντιμετωπίσει η Ελλάδα στο πλαίσιο διευθέτησης των εναπομεινάντων «ανοικτών» ζητημάτων που σχετίζονται με το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, το «κλείδωμα» του οποίου θα οδηγήσει στην απόφαση, τη 12η Νοεμβρίου, για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ.

Όπως αναφέρει το capital.gr, σε προσχέδιο (draft document), το οποίο περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου Dow Jones Newswires, αναφέρεται, σε ό,τι αφορά την Ελλαδα, «καλούμε τις ελληνικές αρχές να επιλύσουν τα εκκρεμή ζητήματα, ώστε να οριστικοποιηθούν γρήγορα οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα».

Ο επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, αναμένεται να αναφέρει στο κείμενο της ανακοίνωσης πως «είναι έτοιμος να συγκαλέσει συνεδρίαση του Eurogroup στις 8 Νοεμβρίου»ώστε να υπάρξει σχετική συζήτηση εν όψει της επικείμενης συνάντησης στις 12 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες.

Όμως, για να καταστεί εφικτή η σύγκληση, ο Juncker θα υπογραμμίζει ότι προαπαιτείται η ύπαρξη όλων τα σχετικών εγγράφων, κάτι το οποίο μάλλον υποννοεί την πλήρη αξιολογητική έκθεση της τρόικα, καθώς και την ανάλυση για τη βιωσιμότητα του χρέους.

Η ανακοίνωση αυτή, η οποία υπόκειται σε αλλαγές, προετοιμαζόταν ενώ οι υπουργοί της ευρωζώνης διεξάγουν τηλεδιάσκεψη για την Ελλάδα.

Εν τω μεταξύ, τα ανοιχτά θέματα με την Ελλάδα συνεχώς μειώνονται δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ευρωπαίου Επιτρόπου όλι Ρεν, κ. Σάιμον Ο΄Κόνορ λίγο πριν από την προγραμματισμένη έναρξη της τηλεδιάσκεψης μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

Ωστόσο ο ίδιος τόνισε ότι ακόμη δεν υπάρχει καμία συμφωνία μεταξύ των διεθνών πιστωτών και της ελληνικής κυβέρνησης για το πρόγραμμα της χώρας.