Τον κώδωνα του κινδύνου να μη ληφθούν αποφάσεις για την αποδέσμευση της δόσης των 31,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 12 Νοεμβρίου, κρούουν κορυφαίοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι, καθώς όπως σημειώνουν η Ελλάδα οφείλει πρωτίστως να βρει λύση στο πολιτικό αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί.
Ταυτόχρονα, ευρωπαϊκοί κύκλοι δεν κρύβουν την ανησυχία τους για την πολιτική αστάθεια στην Ελλάδα και εκφράζουν αμφιβολίες κατά πόσον όσα συμφωνηθούν θα υλοποιηθούν.

Tην Πέμπτη ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τζέρι Ράις κατέστησε σαφές ότι οι αλλαγές στα εργασιακά αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της συμφωνίας Ελλάδας - τρόικας.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Ταμείου, παραμένουν εκκρεμότητες στο ελληνικό πρόγραμμα.

Ο κ. Ράις πρόσθεσε ότι η έκθεση της τρόικας θα ολοκληρωθεί, όταν επέλθει συμφωνία για τη βιωσιμότητα του χρέους και την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού από την επιμήκυνση. 

Eν τω μεταξύ, την ανάγκη επίλυσης των εκκρεμών ζητημάτων από την ελληνική πλευρά έτσι ώστε σύντομα να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα πηύθυνε την Τετάρτη και το Εurogroup στην ανακοίνωσή του, αναγνωρίζοντας πάντως την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις διαπραγματεύσεις με την τριμερή. 

Παράλληλα, οι εταίροι ζητούν και έγγραφη τεκμηρίωση για την εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής.


«Με ένα χρέος 
που υπερβαίνει το 80 ή 90% του ΑΕΠ, γίνεται όλο και πιο δύσκολο να διατηρήσεις την ανεξαρτησία σου», διαμήνυσε από την πλευρά της η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ μετά τη συνάντησή της με τον ιρλανδό πρωθυπουργό Έντα Κένι.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, την Πέμπτη, εξερχόμενος από το Μέγαρο Μακίμου, δήλωσε αισιόδοξος ότι θα περάσουν τα μέτρα, και σχολιάζοντας τον αναβρασμό της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ και το «όχι» της ΔΗΜΑΡ στα εργασιακά, είπε ότι δεν είναι «ιδιαίτερα ανήσυχος».