Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο υποβολής αιτήματος για πλήρη διάσωση της Ισπανίας ο πρωθυπουργός της χώρας, Μαριάνο Ραχόι. Ωστόσο, άφησε να εννοηθεί πως αυτό δεν θα αποφασιστεί φέτος.

 

«Δεν θα αρνηθώ να την χρησιμοποιήσω (τη συνολική βοήθεια) αν είναι χρήσιμη», δήλωσε ο ισπανός πρωθυπουργός στον ιδιωτικό ραδιοφωνικό σταθμό Cadena Cope, αν και σημείωσε ότι «η κυβέρνηση δεν έχει λάβει καμία απόφαση».
 

«Έχουμε καλύψει σχεδόν το σύνολο του προγράμματος έκδοσης ομολόγων για φέτος», διευκρίνισε ο κ. Ραχόι, αφήνοντας με αυτό τον τρόπο να εννοηθεί ότι το αίτημα διάσωσης δεν θα υποβληθεί μέχρι το τέλος του 2012.
 

Σύμφωνα με την ισπανική κυβέρνηση, η Μαδρίτη έχει καλύψει το 95,1% του ετήσιου προγράμματός της έκδοσης μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων ομολόγων και έχει συλλέξει 81,7 δισ. ευρώ.
 

«Αν δούμε ότι η Ισπανία χρηματοδοτείται με πολύ υψηλά επιτόκια για καιρό, τότε θα πρέπει να ζητήσουμε (διάσωση), αλλά είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζουμε ποια θα είναι συγκεκριμένα η δράση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ)», υπογράμμισε ο Μαριάνο Ραχόι.
 

Σημειώνεται ότι τα επιτόκια δανεισμού της Ισπανίας για τα ομόλογα δεκαετούς διάρκειας παραμένουν ιδιαίτερα αυξημένα, φτάνοντας σήμερα κοντά στο 5,8%, ενώ τα σπρεντ βρίσκονται στις 433 μονάδες βάσης.
 

Ο ισπανός πρωθυπουργός τόνισε επίσης ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να δει ποιοι είναι οι όροι (της διάσωσης) και στη συνέχεια να διασφαλίσει την υποστήριξη όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αν πρόκειται «για το γενικό συμφέρον όλων των Ισπανών», η κυβέρνηση θα αποφασίσει να ζητήσει συνολική διάσωση της οικονομίας της χώρας, κατέληξε ο Μαριάνο Ραχόι.