Τα προβλήματα της Ελλάδας δεν ξεκίνησαν με το μνημόνιο, αλλά με την υπερχρέωση, σημείωσε η γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και επεσήμανε την ανάγκη να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά.

«Η Ελλάδα αντιμετώπισε δυσκολίες όταν το έλλειμμα έπιασε το 15%. Τότε στην Ελλάδα δεν υπήρχε ούτε τρόικα, ούτε κανείς επέβαλε όρους. Το έλλειμμα έφθασε στο 15% και οι διεθνείς επενδυτές αποφάσισαν να μην δανείζουν πλέον στην Ελλάδα με υποφερτά επιτόκια. Αυτή ήταν η αφετηρία», παρατήρησε η κ. Μέρκελ.

Δεν είναι αρκετό να λέει κανείς απλώς στους Έλληνες ότι η κατάσταση είναι άσχημη, ανέφερε η καγκελάριος και συνέχισε στον ίδιο τόνο: «Πρέπει να τους πει κανείς ότι δεν είναι σωστό να απεργείτε κάθε φορά που δρομολογείται μια ιδιωτικοποίηση, ότι δεν είναι σωστό να υπάρχει σιδηροδρομικό σύστημα με τιμές εισιτηρίων που δεν επιτρέπουν να πληρώνονται οι εργαζόμενοι. Δεν είναι σωστό να μην συνεργάζονται τα υπουργεία, δεν είναι σωστό να υπάρχει φορολογικό σύστημα αλλά να μην καταβάλλονται φόροι».

«Αν δεν είμαστε σε θέση στην Ευρώπη να μιλάμε μεταξύ μας φιλικά, αλλά να κάνουμε σαν να έρχονται όλα αυτά από εξωγήινους, τότε η Ευρώπη δεν θα πετύχει», διεμήνυσε προς πάσα κατεύθυνση .

Η γερμανίδα καγκελάριος αναγνώρισε ότι οι πολίτες στις χώρες που πλήττονται ιδιαίτερα από την κρίση, υποφέρουν λόγω των μέτρων λιτότητας, ωστόσο όπως είπε, ήδη υπάρχουν τα πρώτα ενθαρρυντικά σημάδια από τις μεταρρυθμίσεις και το μήνυμα πλέον είναι ότι «ο μόχθος δεν πάει χαμένος, αξίζει τον κόπο».

Ήδη, σημείωσε, σε Ιρλανδία, Πορτογαλία και Ισπανία, αλλά και στην Ελλάδα, το μισθολογικό κόστος ανά μονάδα έχει μειωθεί αισθητά κι αυτός, είπε, είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την ανταγωνιστικότητα, την ώρα που και τα ελλείμματα υποχωρούν.