Δεν μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε το ελληνικό χρέος, επανέλαβε ο κεντρικός τραπεζίτης, Μάριο Ντράγκι, στη συνέντευξη Τύπου, μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να διατηρήσει σταθερά τα ευρωεπιτόκια. Ωστόσο, χαιρέτισε την ψήφιση των μέτρων από την ελληνική πλευρά, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα έκανε ένα μεγάλο βήμα. 

«Ο μηχανισμός έκτακτης ρευστότητας ELA δεν συνιστά χρηματοδότηση», δήλωσε ο κ. Ντράγκι.

Σε σχέση με την επιστροφή των κερδών από τις τοποθετήσεις της ΕΚΤ στα ελληνικά ομόλογα, ο κεντρικός τραπεζίτης υπογράμμισε ότι η κεντρική τράπεζα επέστρεψε τα κέρδη στις κυβερνήσεις και εξαρτάται από τις κυβερνήσεις το τι θα κάνουν με τα εν λόγω κεφάλαια.


Ερωτώμενος σχετικά με το γιατί δεν μειώνει τα επιτόκια για να τονώσει την ανάπτυξη, υπογράμμισε ότι η νομισματική πολιτική είναι «φιλόξενη» και ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να δράσει με εργαλεία νομισματικής πολιτικής, εάν χρειαστεί. 
 

«Ισχνή» ανάπτυξη για το 2013 

Για το 2013 προβλέπει αδύναμη ανάπτυξη και υποχώρηση του πληθωρισμού, αναφέροντας ότι ο πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει άνω του 2% το 2012 και να υποχωρήσει σταδιακά το 2013. 


Παράλληλα, σημείωσε ότι αναμένεται ισχνή ανάπτυξη, αν και το κλίμα στις χρηματαγορές έχει βελτιωθεί αισθητά. 


«Η εικόνα μας είναι για μια αδύναμη οικονομία, κάτι που θα επηρεάσει τις προβλέψεις του Δεκεμβρίου», είπε. 


Όσον αφορά στο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων χωρών της Ευρωζώνης (ΟΜΤ), ο ίδιος επανέλαβε αφ' ενός την ετοιμότητα της ΕΚΤ να ξεκινήσει τις αγορές, και αφ' ετέρου ότι η ανακοίνωση του προγράμματος βοήθησε να μετριαστούν οι εντάσεις στις αγορές ομολόγων τις τελευταίες εβδομάδες αλλά και να επιστρέψουν ροές κεφαλαίων ξανά στην Ευρώπη. 


Ο κ. Ντράγκι ανέφερε ακόμη ότι παρατηρείται αύξηση των εκδόσεων ομολόγων από τις ευρωπαϊκές εταιρίες, καθώς και μια αύξηση της συμμετοχής των ξένων στα ομόλογα Ισπανίας και Ιταλίας. 


Δεν θέλησε ωστόσο να σχολιάσει το ενδεχόμενο επαναγορών ισπανικών ομολόγων στο πλαίσιο του OMT. «Είναι απόφαση της Ισπανίας το εάν θα καταθέσει επίσημο αίτημα βοήθειας, όχι της ΕΚΤ», ανέφερε ερωτηθείς σχετικά.


Ο κεντρικός τραπεζίτης τόνισε ότι έχει παρατηρήσει ενίσχυση των καταθέσεων σε κάποιες χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα και βελτίωση στην επενδυτική εμπιστοσύνη. 


Παρόλα αυτά, επεσήμανε ότι σε μια σειρά ευρωπαϊκών χωρών, ο κατακερματισμός της αγοράς και κεφαλαιακές αγκυλώσεις περιορίζουν τη διαθεσιμότητα πιστώσεων. 

 
Υπογράμμισε ότι δεν είναι ικανοποιημένος με τις συνθήκες χρηματοδοτήσεων στην ευρωζώνη και εκτίμησε ότι θα επανεθνικοποιηθούν τα τραπεζικά συστήματα κάποιων χωρών.


Αμετάβλητα διατήρησε τα επιτόκια η ΕΚΤΣταθερό διατήρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το επιτόκιο του ευρώ, όπως ανέμεναν οι αναλυτές. 


Ειδικότερα, το διοικητικό συμβούλιο της κεντρικής τράπεζας της Ευρωζώνης διατήρησε στο αρνητικό ρεκόρ του 0,75% το βασικό επιτόκιο.