Ο βραχυπρόθεσμος κίνδυνος να αποχωρήσει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη υποχώρησε, καθώς εγκρίθηκε το πολυνομοσχέδιο από το ελληνικό κοινοβούλιο, υπογραμμίζει ο οίκος Fitch, ενώ παράλληλα σημειώνει ότι η χώρα πλέον περαιτέρω βοήθεια με το χρέος της και το βάρος αυτό θα πέσει στους πιστωτές του επίσημου τομέα. 

 

«Η Ελλάδα χρειάζεται περαιτέρω ανακούφιση στο χρέος της και το βάρος αυτό θα πέσει στους πιστωτές του επίσημου τομέα εάν είναι να επιστρέψει η βιωσιμότητα του χρέους σε καλό δρόμο», αναφέρει ο οίκος.


Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Fitch, «μόνο ένας συνδυασμός μεγαλύτερης μείωσης των επιτοκίων στα δάνεια της Ευρωζώνης, η επιστροφή των κερδών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα από τα ομόλογα που έχει στην κατοχή της και η μεταφορά του κόστους στήριξης των τραπεζών στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) θα μπορούσε να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους». 

 
Η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους τον Απρίλιο του 2012 έχει αφήσει το 70% του ελληνικού κυβερνητικού χρέους στα χέρια των επίσημων πιστωτών κάτι που σημαίνει ότι τα κέρδη θα είναι μικρά από νέα συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, επισημαίνει.


Η ψήφιση των μέτρων την Τετάρτη σηματοδοτεί και την έγκριση του προϋπολογισμού του 2013 την Κυριακή, προσθέτει ο οίκος.


«Τα νέα μέτρα, τα οποία βασίζονται κυρίως σε περικοπές μισθών, συντάξεων και δαπανών, αναμένεται να επιτρέψουν στην Ελλάδα να πετύχει τους μεσοπρόθεσμους στόχους του προγράμματος προσαρμογής οδηγώντας στην εκταμίευση της επόμενης δόσης που έχει καθυστερήσει σημαντικά». 


Ακόμα και έτσι, ο οίκος εκτιμά ότι οι πολιτικοί κίνδυνοι και οι κίνδυνοι εφαρμογής του προγράμματος παραμένουν αυξημένοι λόγω και της κοινωνικής αναταραχής. 


Αμφισβητεί ταυτόχρονα την ικανότητα της ελληνικής οικονομίας να ανακάμψει ενόψει δύο ακόμα ετών εμπροσθοβαρούς λιτότητας όπως προβλέπεται στο πρόγραμμα προσαρμογής. 

 

Επικαλούμενη τους παράγοντες αυτούς η Fitch εκτιμά ότι το Eurogroup θα επεκτείνει το πρόγραμμα κατά δύο έτη μέχρι το 2016. Μια παράταση θα μετριάσει τον οικονομικό αντίκτυπο της λιτότητας, αναφέρει αν και εκτιμά ότι θα προσθέσει περίπου 22 δισ. ευρώ (11% του ΑΕΠ)  στις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας το 2013-2016.


Συνεπώς το νέο «βασικό σενάριο» του οίκου ενσωματώνει πλέον τον παράγοντα της διετούς παράτασης και της πιο αδύναμης οικονομίας και προβλέπει την περεταίρω επιδείνωση της δυναμικής των δημόσιων οικονομικών της Ελλάδας σε σχέση με την πρόβλεψη του Μαρτίου. Ειδικότερα, προβλέπει κορύφωση του λόγου χρέους προς ΑΕΠ στο 192% τη διετία 2014-2015 (έναντι της πρόβλεψης του Μαρτίου για 170%) και εκτιμά πως ο λόγος είναι απίθανο να υποχωρήσει κάτω από το 150% του ΑΕΠ έως το 2020. Ο οίκος αξιολογεί την Ελλάδα με «CCC», διαβάθμιση που αντανακλά την πραγματική πιθανότητα χρεοκοπίας.


Η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα έχει επιφέρει σημαντική εξοικονόμηση στην εξυπηρέτηση του χρέους και έχει βοηθήσει να σταθεροποιηθεί προσωρινά ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ επισημαίνει ο οίκος, τονίζοντας ωστόσο την ανάγκη περαιτέρω ανακούφισης της Ελλάδας από το χρέος. Σχολιάζοντας τις φήμες για υπό εξέταση σενάρια συμμετοχής του επίσημου τομέα, ο Fitch θεωρεί πως είναι ξεκάθαρο ότι η ΕΚΤ δεν θα συμφωνήσει στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους που κρατά στα χέρια της και πως οι πιστωτές του Eurogroup είναι απίθανο να συμφωνήσουν σε ταυτόχρονη απομείωση ελληνικού χρέους και παροχή νέας χρηματοδότησης. 

 

Ο Fitch υπολογίζει πως η εξεταζόμενη περαιτέρω μείωση των επιτοκίων των δανείων της Ευρωζώνης κατά 70 μονάδες βάσης θα προσφέρει μόνο μέτρια ανακούφιση στις ταμειακές ροές την περίοδο 2013-2016 και θα έχει περιορισμένη επίδραση στη δυναμική του δημόσιου χρέους.


Με πληροφορίες από euro2day.gr