Ο μεγάλος φόβος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών είναι η πορεία της δεύτερης ισχυρότερης οικονομίας της ευρωζώνης, της γαλλικής, με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να ζητά από την επιτροπή «σοφών» της κυβέρνησης να ετοιμάσουν αναφορές για το τι θα πρέπει να πράξει το Παρίσι ώστε να ανακάμψει, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters «ακολουθώντας» δημοσίευμα της Die Zeit. Διάψευση της επιτροπής «σοφών».

Σύμφωνα με το πρακτορείο, δύο αξιωματούχοι του Βερολίνου, που δεν αποκάλυψαν τα ονόματά τους, αποκάλυψαν ότι ο κ. Σόιμπλε ανέθεσε στους συμβούλους της γερμανικής κυβέρνησης να συντάξουν αναφορές για προτάσεις μεταρρυθμίσεων για τη Γαλλία. Η γερμανική πλευρά φοβάται ότι η «αδυναμία» της γαλλικής οικονομίας μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα στο Βερολίνο όπως και σε ολόκληρη την ευρωζώνη.

Το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας ξεκαθάρισε ότι δεν έχει κάνει κάποιο επίσημο αίτημα προς το Παρίσι, διαψεύδοντας τα περί «ανεπίσημων συνομιλιών».

Σχετικό δημοσίευμα είχε προηγηθεί και στον ιστότοπο της γερμανικής εφημερίδας Die Zeit.

Διάψευση από την επιτροπή «σοφών»

Η ομάδα των πέντε «σοφών», διέψευσε σήμερα πως επιφορτίσθηκε από το υπουργείο Οικονομικών να εξετάσει προτάσεις για τις δέουσες μεταρρυθμίσεις στη Γαλλία.

«Τέτοιο αίτημα ουδέποτε έγινε προς το συμβούλιο των πέντε σοφών και ούτε περιλαμβάνεται στο πεδίο του θεσμικού του ρόλου», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπός του συμβουλευτικού σώματος.

«Η πληροφορία αυτή είναι αναληθής», πρόσθεσε ο Βόλφγκανγκ Φραντς, πρόεδρος του Γερμανικού Συμβουλίου Οικονομικών Ειδημόνων, που απαρτίζουν οι πέντε «σοφοί».

«Την Τετάρτη παραδώσαμε την εξαμηνιαία έκθεσή μας (στην κυβέρνηση) και είχαμε μία συζήτηση με τον υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για την κοινή ανάπτυξη της νομισματικής ένωσης», υπογράμμισε ο ίδιος.

«Δεν μιλήσαμε ιδιαίτερα για τη Γαλλία. Σαφώς και η Γαλλία αποτελεί ένα σημαντικό κράτος μέλος της ΕΕ, αλλά δεν είπαμε τίποτε συγκεκριμένο για τη χώρα αυτή», επέμεινε ο Φραντς.

«Εμείς δεν διατυπώνουμε οικονομικές συμβουλές για τις άλλες χώρες. Δεν έχουμε την δικαιοδοσία και άλλωστε, αυτό δεν δικαιολογείται διότι η Γαλλία διαθέτει εξίσου ένα εξαίρετο Συμβούλιο Οικονομικής Ανάλυσης», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, το Βερολίνο δεν μπορεί να διατάξει το συμβουλευτικό οικονομικό όργανο να σκύψει πάνω από ένα τέτοιο θέμα, διότι είναι εντελώς ανεξάρτητο, αλλά έχει τη δυνατότητα να του προτείνει ένα τέτοιο έργο. Έως τώρα, ουδέποτε στα 49 χρόνια της λειτουργίας του, το συμβούλιο των «σοφών» δεν έχει καταρτίσει έκθεση που να αφορά άλλη χώρα, πλην της Γερμανίας