Σε θρίλερ για γερά νεύρα εξελίσσεται η απόφαση για την εκταμίευση της δόσης «μαμούθ» των 31,5 δισ. ευρώ.


Μέχρι και σήμερα οι ευρωπαίοι δανειστές μας έθεταν ως προϋπόθεση την ψήφιση των επώδυνων μέτρων προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση του ποσού, ωστόσο όπως προκύπτει από τις τελευταίες εξελίξεις τελικά και αυτό δεν ήταν αρκετό.

Ενώ χθες ο υπουργός οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας δήλωνε ότι η δόση θα καταβληθεί κανονικά, πληροφορίες που διέρρευσαν από την συνεδρίαση του EuroWorking Group αργά το μεσημέρι έκαναν λόγο για καθυστέρηση της εκταμίευσης αλλά και πιθανή καταβολή του ποσού σε δόσεις. Από την άλλη πλευρά κύκλοι της κυβέρνησης επιμένουν ότι το ποσό δεν πρόκειται να καταβληθεί τμηματικά αλλά στο σύνολό του, ενώ τονίζουν ότι θα ξεπερνά τα 31,5 δισ. ευρώ. 

Το πρόβλημα όμως είναι πότε τελικά θα γίνει η εκταμίευση. Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί την Δευτέρα στο Eurogroup η τρόικα θα κάνει μια πρώτη αναφορά στο περιεχόμενο της έκθεσης της για την Ελλάδα ωστόσο δεν πρόκειται να ληφθεί απόφαση για την εκταμίευση. Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες απόφαση δεν αναμένεται ούτε στη Σύνοδο Κορυφής, στις 22 και 23 Νοεμβρίου. Η τελική απόφαση για την Αθήνα αναμένεται σε έκτακτο Eurogroup που προσδιορίζεται για τις 26 ή τις 29 Νοεμβρίου. 

Το κλίμα αυτό έχει προκαλέσει έντονη νευρικότητα στο Μαξίμου και ο πρωθυπουργός αναλαμβάνει δράση μεταβαίνοντας την ερχόμενη Τρίτη στις Βρυξέλλες αναζητώντας πολιτική λύση. O Αντώνης Σαμαράς θα έχει επαφές με τους κ. Ρομπάι, Μπαρόζο και άλλους πέντε ομολόγους του στο πλαίσιο μιας συνάντησης για τη συνοχή στην ΕΕ. 

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση προχωρά στην έκδοση την επόμενη Τρίτη εντόκων γραμματίων διάρκειας 4 και 13 εβδομάδων, συνολικού ύψους 3,125 δισ. ευρώ, που μαζί με τις συμπληρωματικές προσφορές αναμένεται να φθάσουν στα 5 δισ. ευρώ, προκειμένου να αποπληρωθεί το ομόλογο της ΕΚΤ που λήγει στις 16 Νοεμβρίου και να αποφευχθεί μία στάση πληρωμών.

Αγγελική Κιλιντζόγλου