Μπορεί το Eurogroup, που πραγματοποιείται σήμερα, να μην «ανάψει» τελικώς το πράσινο φωςγια την εκταμίευσης της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ, ωστόσο θα προχωρήσει σε «πολιτική δήλωση» στήριξης της Ελλάδας και θα ξεκαθαρίσει το χρονοδιάγραμμα καταβολής της βοήθειας. 


Η συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης εκτιμάται ότι αποτελεί ένα «ενδιάμεσο βήμα» προς την οριστική απόφαση, η οποία ωστόσο δεν μπορεί να ληφθεί όσο δεν έχει δημοσιευθεί η επίσημη έκθεση της τρόικας και δεν υπάρχει «ένας αξιόπιστος δρόμος εξόδου τηςΕλλάδας από την κρίση», όπως αναφέρεται στις Βρυξέλλες.

Προσερχόμενος σήμερα το πρωί στην έδρα του Συμβουλίου της ΕΕ στις Βρυξέλλες, ο κ. Γιουνκέρδήλωσε εντυπωσιασμένος από τις πρόσφατες πολιτικές επιδόσεις της κυβέρνησης, και την υπερψήφιση από τη Βουλή των διαρθρωτικών μέτρων και του προϋπολογισμού του 2013.

Η Ελλάδα είναι σε φάση εκπλήρωσης βήμα-βήμα των δεσμεύσεων που είχε αναλάβει, είπε, προσθέτοντας ότι απόψε θα αξιολογηθεί η έκθεση της τρόικας που έφτασε στις Βρυξέλλες. 

Μάλιστα τόνισε ότι η έκθεση «είναι θεμελιωδώς θετική επειδή οι Έλληνες τήρησαν τις υποσχέσεις τους. Τώρα είναι η σειρά μας να τηρήσουμε τις δικές μας υποσχέσεις, όμως προηγουμένως χρειαζόμαστε αποσαφηνίσεις όσον αφορά τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους», δήλωσε ο Γιουνκέρ.

Διευκρίνισε ότι δεν θα υπάρξει σήμερα συνολική απόφαση, ωστόσο, όπως είπε, θα ήταν φρόνιμο να καταλήξουμε σήμερα σε συγκεκριμένα χρονοδιάγραμμα σχετικά με την εκταμίευση της επόμενης δόσης.


«Αγκάθια» στην εκταμίευση της δόσηςΗ έγκριση του πακέτου σκληρών μέτρων, την περασμένη Τετάρτη από τη Βουλή, δεν συνιστά εγγύηση για την εκταμίευση της δόσης, καθώς παραμένει ανοικτό το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, όπως και η κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού από την επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος κατά 2 έτη ώς το 2016.

Το θέμα της δόσης θα συζητηθεί και την Τρίτη στις Βρυξέλλες, όπου θα πάει ο πρωθυπουργός για να συμμετάσχει σε εκδήλωση που διοργανώνεται υπό την αιγίδα του προέδρου της Κομισιόν.

Την ίδια ώρα, εντείνεται στο παρασκήνιο η σύγκρουση της γερμανικής κυβέρνησης και του ΔΝΤγια το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, ενώ το Βερολίνο δείχνει να μην βιάζεται να βρεθεί άμεσα λύση για το ελληνικό ζήτημα.

Η ΕΚΤ έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτε περισσότερο για την Ελλάδα και παραπέμπει στις κυβνερνήσεις της Ευρωζώνης. 

Το ΔΝΤ βλέπει ότι δεν έχει διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους και παραπέμπει στην ΕΚΤ και τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, οι οποίοι δεν συμφωνούν στο «κούρεμα» των δανείων που έχουν δώσει στην Ελλάδα.


Αισιόδοξος παραμένει ο Γιάννης ΣτουρνάραςΕν τω μεταξύ, την ικανοποίησή του για την υπερψήφιση του προϋπολογισμού εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας που διεξήχθη στην Ολομέλεια της Βουλής. 

Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι μεταβαίνει τη Δευτέρα στο Eurogroup εξοπλισμένος με τα 167 «ναι» της Βουλής στον προϋπολογισμό, ενώ τόνισε ότι η δόση θα δοθεί έγκαιρα.

Σε ερώτηση εάν η δόση θα εκταμιευθεί άμεσα, ο κ. Στουρνάρας απάντησε: «Αμεσα όχι, γιατί πρέπει να ψηφίσουν και κάποια κοινοβούλια». 

«Είμαστε σε καλό δρόμο. Θα πάρουμε έγκαιρα τη δόση» επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών και σημείωσε ότι από το Eurogroup της Δευτέρας αναμένει θετική δήλωση για την Ελλάδα.