Την ανάγκη να δοθεί κίνητρο συλλογής αποδείξεων και στους ελεύθερους επαγγελματίες, όπως ακριβώς ισχύει για την κατηγορία των μισθωτών, τονίζει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ).

Σύμφωνα με τη Συνομοσπονδία, για τις ατομικές επιχειρήσεις ή τα ελεύθερα επαγγέλματα «δεν προβλέπεται η δυνατότητα "χτισίματος" του αφορολόγητου ορίου μέσω της συλλογής αποδείξεων, αλλά η πλήρης κατάργησή του και η υιοθέτηση ακόμη υψηλότερων φορολογικών συντελεστών».

Σε σχετική ανακοίνωση σημειώνεται ότι οι εν λόγω διαφοροποιήσεις πρόκειται να επιφέρουν καίριο πλήγμα στα εισοδήματα εκατοντάδων χιλιάδων εμπόρων – ελεύθερων επαγγελματιών καθώς η φοροδοτική τους ικανότητα θα μειωθεί στο ελάχιστο.

Όπως αναφέρει η ΕΣΕΕ, βασική της θέση είναι «η έκδοση και συλλογή αποδείξεων να αποτελέσει τη βασική και κύρια φοροαπαλλαγή όλων των φορολογουμένων». Υπενθυμίζει ακόμη ότι σκοπός του μέτρου συλλογής αποδείξεων «ήταν η διαμόρφωση φορολογικής συνείδησης στους Έλληνες φορολογουμένους».

«Ας λειτουργήσει ως ένα επιπλέον κίνητρο για τους συνεπείς φορολογουμένους – μισθωτούς και επαγγελματίες – και όχι ως μια τιμωρητική πρακτική για συγκεκριμένες κοινωνικές κατηγορίες», συμπληρώνει.

Τέλος, η ΕΣΕΕ προτείνει την εφαρμογή αυξημένου συντελεστή βαρύτητας για εκείνες τις αποδείξεις που θα εκδίδονται από συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες.