Μπορεί το Eurogroup, που ολοκληρώθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Δευτερας να μην «άναψε» τελικώς το πράσινο φως για την εκταμίευσης της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ, ωστόσο προχώρησε σε «πολιτική δήλωση» στήριξης της Ελλάδας, δια στόματος του Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, ο οποίος ανακοίνωσε την διετή επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος για την υλοποίηση των δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων της χώρας. Την ίδια στιγμή, η έκθεση της τρόικας δείχνει χρηματοδοτικό κενό-μαμούθ, ενώ γίνεται και αναφορά για απροσδιόριστα μέτρα ύψους 6,4 δισ. ευρώ.


Ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, στην συνέντευξη Τύπου που έδωσε αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης  δήλωσε πως η Ελλάδα έχει πετύχει σημαντική πρόοδο και η Ευρώπη αναγνωρίζει αυτές τις προσπάθειες.


Όπως ανακοίνωσε, εγκρίθηκε η διετής παράταση του δημοσιονομικού προγράμματος της Ελλάδας ενώ στις 20 Νοεμβρίου συνεδριάζει εκ νέου το Eurogroup.

Σύμφωνα με το κείμενο της έκθεσης, η Ελλάδα μπορεί να χρειαστεί πρόσθετη χρηματοδότηση, ύψους 15 δισ. ευρώ, το 2014 και άλλα 17,6 δισ. ευρώ έως το 2016. Η Ελλάδα θα πρέπει να λάβει δύο επιπλέον χρόνια για να εξυγιάνει τα δημοσιονομικά της «εξαιτίας της βαθύτερης από το αναμενόμενο ύφεσης» στην οποία έχει βυθιστεί η χώρα, όπως αναφέρει ένα προσχέδιο συμφωνίας που προετοιμάστηκε για τη σημερινή συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

 


Διαβάστε εδώ το προσχέδιο της έκθεσης της τρόικας
Ιδιαίτερα όσον αφορά στο ζήτημα της εκπλήρωσης των ελληνικών δεσμεύσεων προς τους εταίρους, η Τρόικα κάνει λόγο για «αισθητή βελτίωση», ωστόσο επισημαίνει ότι «τα ρίσκα (οι κίνδυνοι) στην εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος παραμένουν μεγάλα».

 

Στην έκθεση προόδου της ελληνικής οικονομίας, οι εκπρόσωποι των δανειστών εξηγούν πως το ύψος των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας οφείλεται στην καθυστέρηση υλοποίησης του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, αλλά και στην απουσία ανάπτυξης της οικονομίας.

 

Νωρίτερα, δόθηκε στη δημοσιότητα το προσχέδιο του Eurogroup το οποίο περιήλθε στην κατοχή του Γερμανικού Πρακτορείου και αναφέρει ότι αν δεν παραταθεί κατά δύο χρόνια το περιθώριο της Ελλάδας να εξυγιάνει τα δημοσιονομικά της, τότε η Αθήνα θα χρειαστεί να βρει μέτρα για την εξοικονόμηση 20,7 δισ. ευρώ για τα έτη 2013 και 2014, αντί για 11,5 δισ. που προβλέπονταν αρχικά.«Η παράταση της περιόδου προσαρμογής δεν θα πρέπει να εκληφθεί ως ένας τρόπος να χαλαρώσει η προσπάθεια, γεγονός που θα μειώσει την αξιοπιστία του προγράμματος διάσωσης», υπογραμμίζεται στο προσχέδιο που φέρει ημερομηνία σύνταξής του, το Σάββατο.
 

«Ακόμη και αν η βελτίωση του στόχου του ονομαστικού πρωτογενούς ισοζυγίου είναι λιγότερο φιλόδοξη από ό,τι τον Μάρτιο, η βαθύτερη ύφεση σημαίνει ότι η προσπάθεια προσαρμογής είναι εξίσου ισχυρή», αναφέρεται στο προσχέδιο.Κόντρα για το χρέος της ΕλλάδαςΤην ίδια στιγμή, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που μεταδίδουν οι ανταποκριτές των διεθνών μέσων ενημέρωσης μαίνεται η κόντρα μεταξύ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της ευρωζώνης, στη συνεδρίαση του Eurogroup.Σύμφωνα με αξιωματούχους που επικαλείται το πρακτορείο Dow Jones Newswires, η ευρωζώνη ασκεί πιέσεις στο ΔΝΤ να συμφωνήσει ότι ο στόχος του 2020 θα πρέπει να μεταφερθεί στο 2022 και ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ στο 125%

 

Οι Ευρωπαίοι απορρίπτουν, επίσης, την πρόταση του ΔΝΤ για μείωση των επιτοκίων στα δάνεια που λαμβάνει η Ελλάδα, παραμένοντας αμετακίνητοι στις θέσεις τους.

 

Παράλληλα, ανοιχτό παραμένει το ζήτημα της κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού από την επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος κατά 2 έτη ώς το 2016.Κατά συνέπεια, το Eurogroup ενδέχεται να χρειαστεί να συνεδριάσει εκ νέου αυτή την εβδομάδα, είτε πρόσωπο με πρόσωπο, είτε μέσω τηλεδιάσκεψης.

 

Το θέμα της δόσης θα συζητηθεί και την Τρίτη στις Βρυξέλλες, όπου θα πάει ο πρωθυπουργός για να συμμετάσχει σε εκδήλωση που διοργανώνεται υπό την αιγίδα του προέδρου της Κομισιόν.
Ικανοποιημένος ο ΓιουνκέρΠροσερχόμενος σήμερα το πρωί στην έδρα του Συμβουλίου της ΕΕ στις Βρυξέλλες, ο κ. Γιουνκέρ δήλωσε εντυπωσιασμένος από τις πρόσφατες πολιτικές επιδόσεις της κυβέρνησης, και την υπερψήφιση από τη Βουλή των διαρθρωτικών μέτρων και του προϋπολογισμού του 2013.

 

Η Ελλάδα είναι σε φάση εκπλήρωσης βήμα-βήμα των δεσμεύσεων που είχε αναλάβει, είπε, προσθέτοντας ότι απόψε θα αξιολογηθεί η έκθεση της τρόικας που έφτασε στις Βρυξέλλες.

 

Μάλιστα τόνισε ότι η έκθεση «είναι θεμελιωδώς θετική επειδή οι Έλληνες τήρησαν τις υποσχέσεις τους. Τώρα είναι η σειρά μας να τηρήσουμε τις δικές μας υποσχέσεις, όμως προηγουμένως χρειαζόμαστε αποσαφηνίσεις όσον αφορά τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους», δήλωσε ο Γιουνκέρ.

 

Διευκρίνισε ότι δεν θα υπάρξει σήμερα συνολική απόφαση, ωστόσο, όπως είπε, θα ήταν φρόνιμο να καταλήξουμε σήμερα σε συγκεκριμένα χρονοδιάγραμμα σχετικά με την εκταμίευση της επόμενης δόσης.