Συρρίκνωση του ΑΕΠ και νέα αύξηση της ανεργίας για την περίοδο Ιουνίου-Σεπτεμβρίου ανακοίνωσε το εθνικό ινστιτούτο στατιστικής της Πορτογαλίας.


Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε το ΑΕΠ της χώρας συρρικνώθηκε κατά 0,8% ή κατά 3,4% σε ετήσια βάση. Παράλληλα, ο δείκτης της ανεργίας έφθασε στο 15,8%, από 15% κατά το προηγούμενο τρίμηνο και 12,4% πριν από έναν χρόνο ακριβώς.


Τα αριθμητικά αυτά δεδομένα υπερέβησαν κατά πολύ τις προβλέψεις της κυβέρνησης και της τρόικας των δανειστών (ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ), που στόχευαν για ανεργία 15,5% σε ετήσια βάση. Στις τάξεις των νέων ηλικίας από 15 έως 24 ετών, η ανεργία μάλιστα έχει αυξηθεί στο 39% από 30% πριν έναν χρόνο.


Συνολικά η πορτογαλική οικονομία, που βρίσκεται σε φάση επιβράδυνσης από το 2010 θα κλείσει το τρέχον έτος με ύφεση 3%, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.


Προκειμένου να μειώσει το έλλειμμά της στο 4,5% του ΑΕΠ στα τέλη του 2013, η κεντροδεξιά κυβερνητική συμμαχία έχει υιοθετήσει έναν προϋπολογισμό αυστηρής δημοσιονομικής λιτότητας, που προβλέπει αύξηση φόρων και μείωση δαπανών ύψους 5,3 δισεκ. ευρώ. Την ίδια ώρα οι πορτογαλικές εξαγωγές αντιμετωπίζουν δυσκολίες, λόγω και της αρνητικής οικονομικής συγκυρίας και στην υπόλοιπη Ευρώπη.