Επιεική στάση έναντι της Ισπανίας εμφανίστηκε να υιοθετεί σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διευκρινίζοντας πως δεν προτίθεται να ζητήσει να ληφθούν επιπλέον μέτρα για την περίοδο 2012-13 κι εκτιμώντας τις έως τώρα καταβληθείσες προσπάθειές της, ακόμη και εάν δεν επιτύχει τους στόχους για το δημοσιονομικό της έλλειμμα.
«Κανένα επιπλέον οικονομικό μέτρο δεν είναι απαραίτητο επί του παρόντος» για το 2012-13, επισήμανε ο ευρωπαίος επίτροπος για τις Οικονομικές Υποθέσεις Όλι Ρεν, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου σήμερα στις Βρυξέλλες.«Η Ισπανία έχει λάβει τα απαιτούμενα μέτρα» για αυτήν τη διετία, πρόσθεσε ο επίτροπος, κρίνοντας «ανεπαρκείς» τις περικοπές που προβλέπονται για το 2014. Ο ίδιος προειδοποίησε επίσης για τον «κίνδυνο» δημοσιονομικού εκτροχιασμού στις ισπανικές Αυτόνομες Περιοχές.

 

«Φυσικά θα παρατηρούμε στενά τις δημοσιονομικές εξελίξεις. Το συμπέρασμά μας είναι πως η Ισπανία έχει αναλάβει αποτελεσματική δράση για το 2012-13, αποκαθιστώντας την βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών της», πρόσθεσε ο Ρεν.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, το ισπανικό δημοσιονομικό έλλειμμα θα κυμανθεί στο 6% το 2013 και θα φθάσει το 6,3% το 2014, μακράν των υπολογισμών της Μαδρίτης για 4,5% το 2013 και κάτω του ορίου του 3% το '14.