current views are: 1

15 Νοεμβρίου 2012
Δημοσίευση15:10

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση του 2ου διαγωνισμού «Η Ελλάδα Καινοτομεί!»

Το παράθυρο ανάδειξης μιας δυναμικής και σφύζουσας ερευνητικής κοινότητας που δραστηριοποιείται και δημιουργεί σε όλη την Ελλάδα επιβεβαιώνει ο Διαγωνισμός «Η Ελλάδα Καινοτομεί!», που από κοινού προκήρυξαν για δεύτερη φορά, ο ΣΕΒ και η Eurobank.

Δημοσίευση 15:10’
αρθρο-newpost

Το παράθυρο ανάδειξης μιας δυναμικής και σφύζουσας ερευνητικής κοινότητας που δραστηριοποιείται και δημιουργεί σε όλη την Ελλάδα επιβεβαιώνει ο Διαγωνισμός «Η Ελλάδα Καινοτομεί!», που από κοινού προκήρυξαν για δεύτερη φορά, ο ΣΕΒ και η Eurobank.

Το παράθυρο ανάδειξης μιας δυναμικής και σφύζουσας ερευνητικής κοινότητας που δραστηριοποιείται και δημιουργεί σε όλη την Ελλάδα επιβεβαιώνει ο Διαγωνισμός «Η Ελλάδα Καινοτομεί!», που από κοινού προκήρυξαν για δεύτερη φορά, ο ΣΕΒ και η Eurobank.

Η πρώτη φάση ολοκληρώθηκε με την υποβολή 242 προτάσεων. Οι υποψηφιότητες αντανακλούν το αμείωτο το ενδιαφέρον της ερευνητικής κοινότητας για συμμετοχή στο Διαγωνισμό, ενώ και αυτή τη φορά πολύ σημαντική κρίνεται η συμμετοχή επιχειρήσεων και νέων εταιρικών σχημάτων. Σημαντική είναι επίσης και η ισχυρή περιφερειακή διάσταση στην κατανομή των υποψηφιοτήτων, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι η ελληνική περιφέρεια ερευνά και καινοτομεί!

Κεντρικός στόχος του Διαγωνισμού είναι να γίνει η αφορμή για μια δημιουργική προσέγγιση μεταξύ του ερευνητικού και του επιχειρηματικού κόσμου, για την παραγωγική υλοποίηση των προτάσεων εφαρμοσμένης έρευνας και καινοτομίας με τη δημιουργία προϊόντων και υπηρεσιών, που συμβάλουν στη βελτίωση της καθημερινής ζωής καθώς και στην ανάπτυξη και ενίσχυση της εξωστρέφειας της οικονομίας. Μέσα από τις υποψηφιότητες διαπιστώνεται ότι τα ιδρύματα που παράγουν και προωθούν έρευνα και καινοτομία, επιδεικνύουν μια έντονη εξωστρέφεια ανοίγοντας διαύλους επικοινωνίας και με τον ιδιωτικό τομέα. Η εν λόγω τάση που πρωτοεμφανίστηκε στον 1ο Διαγωνισμό επιβεβαιώνεται με σαφήνεια στον υπό εξέλιξη 2ο Διαγωνισμό. Επιβεβαιώνεται επίσης ότι η ελληνική ερευνητική παραγωγή είναι εξαιρετικά ώριμη και εφάμιλλη των διεθνών τάσεων, αφού σε πολλά κρίσιμα πεδία η ελληνική έρευνα και καινοτομία αναπτύσσεται στους ίδιους τομείς στους οποίους και η παγκόσμια ερευνητική προσπάθεια επικεντρώνεται.

Αξίζει να σημειωθεί το “ποιοτικό άλμα” όσον αφορά στο περιεχόμενο και την πρωτοτυπία των υποψήφιων έργων και προτάσεων τόσο για το πεδίο της εφαρμοσμένης έρευνας όσο και για εκείνο της καινοτομίας. Οι υποψηφιότητες προέρχονται από ερευνητικούς φορείς, τόσο δημόσιους όσο και ιδιωτικούς, ενώ αφορούν ένα ευρύτατο φάσμα εφαρμογών σε πλήθος τομέων, από τους οποίους ξεχωρίζουν οι εφαρμογές ανάπτυξης συστημάτων που χρησιμοποιούν εφαρμογές πληροφορικής, προτάσεις που σχετίζονται με τη βιοτεχνολογία, την ιατρική, τα τρόφιμα, προτάσεις που αφορούν την εξοικονόμηση ενέργειας, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τη διαχείριση αποβλήτων και το νερό. Έχουν υποβληθεί επίσης προτάσεις που αφορούν την επιστήμη υλικών, και άλλες για μια ποικιλία μηχανικών εφαρμογών, συναφών γνωστικών πεδίων.

Ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία της γραπτής αξιολόγησης των προτάσεων από ένα σώμα διακεκριμένων επιστημόνων που συντονίζεται από το Επιστημονικό Συμβούλιου του Διαγωνισμού. Στο Επιστημονικό Συμβούλιο συμμετέχουν οι κ.κ Φωκίων Δεληγιάννης, Δέσποινα Αλεξανδράκη, Κωνσταντίνος Βαγενάς, Γεώργιος Βασιλικογιαννάκης, Ευάγγελος Διαλυνάς, Γεώργιος Δουκίδης, Δώρος Θεοδώρου, Μανόλης Κακαράς, Γιάννης Καλογήρου, Παντελής Κάπρος, Αθανάσιος Κωνσταντόπουλος, Σπύρος Λιούκας, Νικόλαος Μελανίτης, Μπάμπης Σαββάκης και Νικόλαος Τραυλός. Η αξιολόγηση αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το Φεβρουάριο του 2013, οπότε και θα προκριθούν οι έως 20 καλύτερες υποψηφιότητες (έως 10 για την κατηγορία Εφαρμοσμένη Έρευνα – έως 10 για την κατηγορία Καινοτομία).

Για τις υποψηφιότητες που θα προκριθούν, ο ΣΕΒ και η Eurobank θα οργανώσουν σειρά παρουσιάσεων για την προβολή τους στην επιχειρηματική κοινότητα και την ευρύτερη κοινή γνώμη που θα περιλαμβάνουν περιφερειακές εκδηλώσεις σε μεγάλες πόλεις της Ελλάδας (Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο, Ιωάννινα και Αθήνα). Παράλληλα και με άλλες ενέργειες προβολής στην στην τηλεόραση, το ραδιόφωνο, τον πανελλήνιο αλλά και τοπικής κυκλοφορίας τύπο, προβλέπεται και η έκδοση ειδικού Λευκώματος που θα διανεμηθεί σε ευρύ κύκλο αποδεκτών, κυρίως επιχειρηματιών. Η προφορική αξιολόγηση καθώς επίσης και η εκδήλωση βράβευσης θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο του 2013 στην Αθήνα. Τέλος, αξιοσημείωτη είναι και η παρουσία του Διαγωνισμού μέσα από το διαδίκτυο.

Συγκεκριμένα μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 63.268 επισκέψεις στην ιστοσελίδα www.kainotomeis.gr, 1.665 likes στη σελίδα του Facebook με δυνητικό κοινό 608.651 χρήστες, ενώ ο αριθμός των followers στη σελίδα του Twitter έχει ξεπεράσει τους 320. Όλες οι πληροφορίες που αφορούν το Διαγωνισμό βρίσκονται καταχωρημένες στην ειδική ιστοσελίδα www.kainotomeis.gr . Μέσω της ιστοσελίδας αυτής θα ανακοινώνονται και τα επόμενα βήματα, όπως η ολοκλήρωση της γραπτής αξιολόγησης και η οργάνωση των περιφερειακών εκδηλώσεων.


σχετικα αρθρα