Δυο από τις μεγαλύτερες εταιρείας που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων (containers) ισραηλινών συμφερόντων, οι ALALAUF και ZIM έχουν εκδηλώσει έμπρακτο ενδιαφέρον για τη διαχείριση του εμπορικού λιμανιού «Φίλιππος Β’» αλλά και όλων των λιμανιών που υπάγονται στη δικαιοδοσία του Οργανισμού Λιμένα Καβάλας Α.Ε. (ΟΛΚ ΑΕ), μέσω του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων που θέτει σε εφαρμογή η κυβέρνηση.

Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΚ Αδάμ Κοσμίδης τόνισε ότι εδώ και πολύ καιρό υπάρχει ένα έμπρακτο ενδιαφέρον από ισραηλινής πλευράς το οποίο εκφράστηκε κατά την επίσκεψη της διοίκησης του ΟΛΚ στο Ισραήλ τον περασμένο Ιούνιο.

Σ’ εκείνη την επίσκεψη η διοίκηση του ΟΛΚ είχε επαφές με εταιρίες ισραηλινών συμφερόντων που δραστηριοποιούνται στη μεταφορά εμπορευματοκιβωτίων και παρουσίασαν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του «Φίλιππος Β’» όπως επίσης και τις δυνατότητες ανάπτυξης που έχει. Καθώς το νέο εμπορικό λιμάνι της Καβάλας στην περιοχή της Νέας Καρβάλης γειτνιάζει με την Εγνατία Οδό αλλά και με τη Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων η οποία διαθέτει δικές της λιμενικές εγκαταστάσεις.

Ωστόσο ο κ. Κοσμίδης υπογραμμίζει ότι απαραίτητη προϋπόθεση για να ευοδωθεί αυτή η συνεργασία και ν’ αποδώσει καρπούς είναι η σιδηροδρομική σύνδεση του λιμανιού της Καβάλας έτσι ώστε να ανοίξει η πρόσβαση προς τα λιμάνια της Βουλγαρίας στη Μαύρη Θάλασσα, με παράκαμψη των στενών του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων, που έχουν γίνει «απαγορευτικά» για τα ισραηλινά καράβια, ιδιαίτερα μετά τη διάρρηξη των σχέσεων Τουρκίας – Ισραήλ.

Να σημειωθεί πάντως ότι η σιδηροδρομική σύνδεση έχει δρομολογηθεί στο πλαίσιο της εφαρμογής του διευρωπαϊκού προγράμματος Sea2Sea που θα συνδέσει το Αιγαίο με τη Μαύρη θάλασσα.

Πηγή: ΑΠΕ