Με εντατικούς ρυθμούς, οι τεχνοκράτες της τρόικας συνεχίζουν τις διαβουλεύσεις τους στη Λευκωσία, οι οποίες άρχισαν πριν από μια βδομάδα.

Κλιμάκιο της τρόικας συναντάται σήμερα με τεχνοκράτες του κυπριακού υπουργείου Οικονομικών, με αντικείμενο συζήτησης τις μακροοικονομικές προβλέψεις, ενώ άλλο κλιμάκιο θα έχει επαφές στην Κεντρική Τράπεζα, προκειμένου να αξιολογήσει τα στοιχεία έχουν συγκεντρωθεί μέχρι τώρα για τον χρηματοπιστωτικό τομέα. Πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι παραμένουν σημαντικές διαφορές επί ουσιωδών θεμάτων.

Μεγάλο χάσμα εξακολουθεί να υφίσταται στον χρόνο εκποίησης ακινήτων, αφού οι εκπρόσωποι της τρόικας εμμένουν στο 18μηνο, ενώ η κυπριακή κυβέρνηση στα πέντε χρόνια. Επίσης, ανοιχτά παραμένουν η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η ιδιωτικοποίηση κερδοφόρων ημικρατικών οργανισμών, αλλά και το συνταξιοδοτικό -με την τρόικα να διευρύνει τα αιτήματά της, ζητώντας -πέρα από τις μειώσεις των συντάξεων του δημοσίου- αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης, ιδιωτικοποίηση σχεδίων ασφάλισης των εργαζομένων.

Επιπλέον, σύμφωνα με τις ίδιες κυβερνητικές πηγές, η τρόικα θέτει ζήτημα α) δέσμευσης του υπό δημιουργία Ταμείου Υδρογονανθράκων για αποπληρωμή του χρέους από το μνημόνιο και β) αύξησης της δημοσιονομικής αναπροσαρμογής, κατά 200 εκατ. ευρώ περισσότερα από αυτά που ζητούσε το καλοκαίρι.

Την κατάσταση, όπως έχει δημιουργηθεί από τις μέχρι τώρα διαπραγματεύσεις, θα εξετάσει σήμερα η Υπουργική Επιτροπή, η οποία έχει την ευθύνη για το πολιτικό μέρος της διαπραγμάτευσης με την τρόικα.