Να μην αυξηθούν περαιτέρω οι αντικειμένικές αξίες των ακινήτων αποφασίστηκε προν από λίγη ώρα στη συνάντηση του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη με τους κ.κ. Βεσυρόπουλος από την Νέα Δημοκρατία, Μακρυπίδης από το ΠΑΣΟΚ και Παπαθανασίου από τη Δημοκρατική Αριστερά με θέμα το φορολογικό νομοσχέδιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση εξετάζει την επέκταση του συστήματος φορολόγησης ακινήτων βάζοντας φόρο από το «πρώτο ευρώ», ενώ εξετάζει και την πιθανότητα να αλλάξουν οι φορολογικοί συντελεστές ανάλογα με τη χρήση του ακινήτου φτάνοντας ακόμη και μέχρι τους δέκα.

Συγκεκριμένα στη σύσκεψη εξετάστηκαν οι διατάξεις που αφορούν τη φορολογία εισοδήματος, τον ενιαίο φόρο στα ακίνητα και τις αλλαγές στη φορολογία κεφαλαίου, το νέο ποινολόγιο της Εφορίας, αλλά και τη νέα ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη.

Σε ό,τι αφορά τα ακίνητα, πιθανότατα θα επικρατήσει το σενάριο κατάργησης του αφορολόγητου ορίου, ενώ δεν προκρίνεται το ενδεχόμενο αύξησης των αντικειμενικών αξιών. Το σύστημα των αντικειμενικών τιμών θα επεκταθεί και σε περιοχές που δεν ισχύει σήμερα, ενώ για τα αγροτεμάχια εξετάζονται ορισμένες εξαιρέσεις.

Όσον αφορά στον ενιαίο φόρο ακινήτων, πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι πολύ κοντά το «κλείδωμα» των αποφάσεων για φόρο από το πρώτο ευρώ αντικειμενικής αξίας ακίνητης περιουσίας, χωρίς αφορολόγητο, αλλά με πολύ χαμηλό συντελεστή της τάξεως του 1 τοις χιλίοις για ακίνητα αξίας έως 100.000 ευρώ. Στη συνέχεια θα υπάρχουν περίπου οκτώ κλιμάκια.