Απρόσμενη πτώση 0,4% σημείωσε η βιομηχανική παραγωγή τον Οκτώβριο τις Ηνωμένες Πολιτείες, εξαιτίας των διακοπών της ηλεκτροδότησης μετά το πέρασμα του καταστροφικού τυφώνα «Σάντι» από τις βορειοανατολικές πολιτείες.

Σύμφωνα με τη Fed, ο Σάντι επιβάρυνε τον ρυθμό της βιομηχανικής παραγωγής κατά μία ποσοστιαία μονάδα περίπου. Συγκεκριμένα, οδήγησε στη μείωση της παραγωγής στις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, στα χημικά, τα τρόφιμα, τον εξοπλισμό μεταφορών και τα ηλεκτρονικά είδη.

Η παραγωγή στις εργοστασιακές μονάδες, τα ορυχεία και τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας υποχώρησε κατά 0,4% τον Οκτώβριο, έναντι αύξησης 0,2% τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία.

Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters ανέμεναν αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής κατά 0,2%. Εάν εξαιρεθεί η επίδραση του Σάντι, η βιομηχανική παραγωγή δεν άλλαξε σημαντικά από τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ομοσπονδιακής τράπεζας.

Τα εργοστάσια των ΗΠΑ, τα οποία θεωρούνται βασική ατμομηχανή της αμερικανικής οικονομίας, έχουν δεχθεί σφοδρό πλήγμα από την ύφεση στην Ευρώπη και την επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Ασία.