Κύπρος: Συμφωνία με τρόικα για τον χρηματοπιστωτικό τομέα

Κύπρος: Συμφωνία με τρόικα για τον χρηματοπιστωτικό τομέα
Σε κατ΄αρχήν συμφωνία σε όλα τα επιμέρους θέματα, που αφορούν τον χρηματοπιστωτικό τομέα της Κύπρου, κατέληξαν η κεντρική τράπεζα της χώρας και η τρόικα.

Όπως ανακοίνωσε η εκπρόσωπος Tύπου της κεντρικής τράπεζας, Αλίκη Στυλιανού, οι δύο πλευρές έχουν καταλήξει σε συμφωνία, ύστερα από παρατεταμένες διαβουλεύσεις, τόσο σε επίπεδο ηγεσίας όσο και σε τεχνοκρατικό επίπεδο. Η συμφωνία, προσέθεσε, θέτει τις βάσεις για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας του χρηματοπιστωτικού τομέα, επαναφέροντας τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Σύμφωνα με την κ. Στυλιανού, η ανακεφαλαιοποίηση του χρηματοπιστωτικού τομέα και η συνεπαγόμενη αύξηση της ρευστότητας θα οδηγήσει στη μείωση των επιτοκίων και στην ικανοποίηση των χρηματοοικονομικών αναγκών της οικονομίας, εξελίξεις οι οποίες θα επηρεάσουν θετικά την ανάπτυξη.

Σήμερα η υπουργική επιτροπή θα συναντηθεί με τους επικεφαλής της τρόικας για να καθοριστούν όλα τα σημεία συμφωνίας και διαφωνίας των δύο πλευρών.

Στο θέμα των περικοπών και στην απαίτηση της τρόικας για ποσό ύψους 1,2 δισ. ευρώ, η κυπριακή πλευρά αντιπροτείνει περικοπές 1,1 δισ. ευρώ και, σε περίπτωση που χρειασθεί, νέες περικοπές ύψους 100 εκατ. ευρώ σε κατοπινό στάδιο.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο