Ρυθμίσεις «ανάσα» για χιλιάδες δανειολήπτες

Ρυθμίσεις «ανάσα» για χιλιάδες δανειολήπτες
Μισθωτοί και συνταξιούχοι με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μέχρι 25.000 ευρώ και υπό την προϋπόθεση ότι μετά την 1/1/2010 το εισόδημά τους μειώθηκε κατά 35% θα ενταχθούν στις διευκολύνσεις για στεγαστικά και ενυπόθηκα καταναλωτικά δάνεια.

Αυτό ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στη συνέλευση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών τονίζοντας ωστόσο ότι για όλες τις προωθούμενες αλλαγές θα πρέπει να δώσει την έγκρισή της η τρόικα. 

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, οι άνεργοι, οι χρονίως πάσχοντες, οι πολύτεκνοι και οι βαριά ανάπηροι δανειολήπτες εντάσσονται χωρίς καμία προϋπόθεση. 

Παράλληλα παρέχεται περίοδος χάριτος 4 ετών, με ενδιάμεση επανεξέταση των κριτηρίων, στη διάρκεια της οποίας οι δανειολήπτες θα πληρώνουν μόνο τους τόκους με επιτόκιο 1,5% και η δόση δεν θα υπερβαίνει το 30% του εισοδήματός τους. Στη ρύθμιση εντάσσονται και όσοι δανειολήπτες έχουν τεκμερόμενη εξαρτημένη εργασία (μπλοκάκια) σε ένα μόνο εργοδότη.

Επίσης, πρόκειται να τροποποιηθεί ο νόμος 3869 (νόμος Κατσέλη) και σύμφωνα με όσα είπα κυβερνητικές πηγές, απλοποιείται η διαδικασία προσφυγής στο δικαστήριο. Ο ισχύων νόμος προβλέπει τρία στάδια: τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, τον δικαστικό συμβιβασμό και την τελική δικαστική ετυμηγορία. Με τις τροποποιήσεις καταργείται ο δικαστικός συμβιβασμός και προβλέπεται ότι ο εξωδικαστικός μπορεί να γίνει όταν μια τράπεζα ή αριθμός τραπεζών ελέγχουν απλά το 51% του δανείου (ο νόμος σήμερα προβλέπει το 100% του δανείου). Από την υποβολή αίτησης για τη δικαστική διευθέτηση του δανειολήπτη μέχρι την εκδίκαση ο δανειολήπτης θα καταβάλει το 10% της δόσης με ελάχιστο όριο τα 40 ευρώ το μήνα. 

Στο νομοσχέδιο το οποίο ετοιμάζει το υπουργείο Ανάπτυξης προβλέπονται ακόμη η παράταση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας μέχρι 200.000 ευρώ δανείου, το οποίο προσαυξάνεται κατά 50% για δύο παιδιά, μέχρι 31/12/2013, καθώς επίσης και η αλλαγή του χαρακτήρα του Τειρεσία. 

Όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά, για το συγκεκριμένο θέμα πρόκειται να βγει κανονιστική εγκύκλίος της Τράπεζας της Ελλάδας, η οποία θα ορίζει ότι ο Τειρεσίας δεν θα είναι ένα ποινολόγιο παραβατών, αλλά θα δίνεται η δυνατότητα σε κάθε τράπεζα να καθορίζει τη στάση της στον πελάτη της του οποίου έσκασε μία επιταγή με πιο ελαστικά κριτήρια. 

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο