Σε μια ανοικτή σύγκρουση με απρόβλεπτες συνέπειες έχουν οδηγηθεί Βερολίνο και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με αφορμή τη χρηματοδότηση της Ελλάδας ώστε να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους της.


Από το απόγευμα της Τετάρτης άρχισαν να διαφαίνονται τα πρώτα σημάδια βελτίωσης στο χάσμα μεταξύ ΔΝΤ και Γερμανίας μετά την σαφέστατη αναδίπλωση από την άκαμπτη αρχική της θέση, στην οποία προχώρησε αργά το απόγευμα της Τετάρτης η γερμανική κυβέρνηση, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο μιας πιθανής, μελλοντικής σε κάθε περίπτωση, αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, παρουσιάζοντας παράλληλα και το δικό της «κοκτέιλ» μέτρων για τη χρηματοδοτική στήριξη της χώρας μας. 


Συγκεκριμένα, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε ενώπιον του γερμανικού Κοινοβουλίου και αφού αρχικά εξέθεσε τους λόγους για τους οποίους δεν επετεύχθη συμφωνία στο Eurogroup και κατόπιν «προειδοποίησε» ακόμα και για το ενδεχόμενο αποχώρησης του ΔΝΤ από τη χρηματοδότηση της Ελλάδας, στη συνέχεια δήλωσε θετικός σε ένα νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους αλλά για μετά το 2015.


Οι δηλώσεις αυτές διέρρευσαν προς την εφημερίδα Wall Street Journal, με βάση την οποία ο κ. Σόιμπλεφέρεται να λέει «ναι» σε μια σταδιακή διαγραφή του ελληνικού χρέους από το 2015 και έπειτα, αλλά υπό όρους.  


Βασική προϋπόθεση, για να καταστεί αυτό δυνατόν, όπως σημειώνει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, είναι η Ελλάδα να τηρήσει πιστά τις δεσμεύσεις της.


Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Σόιμπλε, δήλωσε αισιόδοξος για επίτευξη συμφωνίας στο Eurogroup της Δευτέρας, αλλά και για την έγκριση της συμφωνίας από το γερμανικό Κοινοβούλιο την Παρασκευή, 30 Νοεμβρίου. 


Σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει το πρακτορείο Reuters η κυρία Μέρκελ δήλωσε ότι το κενό χρηματοδότησης του ελληνικού προγράμματος μέχρι το 2016 μπορεί να καλυφθεί μέσω μιας συνδυαστικής λύσης που θα περιλαμβάνει την μείωση των επιτοκίων δανεισμού της Ελλάδας και την επέκταση των εγγυήσεων που δίνονται από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό σταθερότητας EFSF.