Σκληρές διαπραγματεύσεις υπό την απειλή αρκετών βέτο αναμένεται να σημειωθούν στη διήμερη Σύνοδο Κορυφής ατις Βρυξέλλες που έχει ως αντικείμενό της τη συζήτηση του προσχεδίου του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού για την περίοδο 2014-2020. Το ενδεχόμενο καταψήφισης από αρκετούς ευρωπαίους ηγέτες είναι πολύ πιθανό ενδεχόμενο, αν υπάρξουν σημαντικές μειώσεις.

Η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα αρχίσει αργότερα από ό,τι προβλεπόταν σήμερα στο πλαίσιο της προσπάθειας να υπάρξει συμβιβασμός για τις υφιστάμενες διαφορές σχετικά, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές.

Η καθυστέρηση οφείλεται στο ότι διήρκεσαν περισσότερο οι προπαρασκευαστικές συνομιλίες, κατά τις πηγές αυτές.

Η σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ήταν προγραμματισμένο να αρχίσει στις 20:00 ώρα Βελγίου (21:00 ώρα Ελλάδας) αλλά τώρα προβλέπεται ότι θα αρχίσει με τουλάχιστον μία ώρα καθυστέρηση, στις 22:00.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει έναν προϋπολογισμό ύψους 1,047 τρισεκατομμυρίων ευρώ για την περίοδο 2014-2020. Προσπαθώντας να απαντήσει στο αίτημα πολλών χωρών-μελών να μειωθούν οι δαπάνες, ο πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν βαν Ρομπάι υπέβαλε μια πρώτη πρόταση για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό στην οποία περιλαμβάνονται περικοπές δαπανών ύψους 75 δισεκατομμυρίων ευρώ. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μπορεί να εμποδίσει την υιοθέτηση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού.

Αμφιβολία Μέρκελ για συμφωνία

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε σήμερα ότι οι ηγέτες των «27» θα πρέπει να δείξουν διάθεση συμβιβασμού στις διαπραγματεύσεις, χωρίς ωστόσο να αποκλείσει το ενδεχόμενο να χρειαστούν περαιτέρω συζητήσεις μέχρι να βρεθεί μια λύση για τον προϋπολογισμό της περιόδους 2014-20.

«Ο καθένας θα πρέπει αναμφίβολα να δείξει συμβιβαστική διάθεση και να είναι σε θέση να το κάνει», είπε η Μέρκελ κατά την άφιξή της στις Βρυξέλλες. «Η Γερμανία προσέρχεται στις διαπραγματεύσεις με εποικοδομητικό τρόπο αλλά θα παρουσιάσει επίσης και τα δικά της συμφέροντα», πρόσθεσε.

Ταυτόχρονα, παραδέχτηκε ότι δεν είναι βέβαιη ότι θα υπάρξει συμφωνία στη σύνοδο αυτή, εκτιμώντας ότι «είναι πιθανόν να χρειαστούμε ένα νέο στάδιο».

«Το γνωρίζουμε όλοι καλά αλλά, το επαναλαμβάνω, ίσως να χρειαστούμε ένα δεύτερο στάδιο, αυτό θα μπορούμε να του κρίνουμε αύριο (Παρασκευή), πρόσθεσε τονίζοντας ότι είναι ανάγκη "να είμαστε προσεκτικοί ώστε οι δαπάνες να μην είναι πολύ υψηλές (...) σε εποχές δημοσιονομικής εξυγίανσης».

Η καγκελάριος δήλωσε σήμερα ότι ίσως δεν καταστεί εφικτό να επιτευχθεί συμφωνίας και ενδέχεται να χρειαστεί να οριστεί άλλος ένας γύρος διαπραγματεύσεων αργότερα.

Η Μέρκελ, η χώρα της οποίας είναι ο μεγαλύτερος χρηματοδότης των ταμείων της ΕΕ, είπε ότι είναι σημαντικό να γίνει καλύτερη χρήση των ευρωπαϊκών δαπανών.

Η Γερμανία θεωρεί ότι μια ενδεχόμενη αποτυχία των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συμφωνήσουν δεν θα συνιστά «τραγωδί». Πηγές της γερμανικής κυβέρνησης, που μίλησαν ανώνυμα στο Γερμανικό Πρακτορείο, ανέφεραν ότι υπάρχει ακόμη «λίγο περιθώριο όσον αφορά το χρονικό διάστημα» για την επίτευξη τελικής συμφωνίας.

«Δεν θα έρθει και το τέλος του κόσμου αν χρειαστούν λίγοι ακόμη μήνες για να σχηματιστούν απόψεις και για τον πολιτικό συντονισμό στις πρωτεύουσες» πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές.

Σουλτς: Καταψηφίζω με μεγάλες μειώσεις

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς απείλησε σήμερα ότι θα καταψηφίσει το προσχέδιο του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, αν οι ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ συμφωνήσουν σε πολύ μεγάλες μειώσεις.

«Έχω την εντύπωση ότι θα είναι πολύ δύσκολο να καταλήξουμε σε έναν δίκαιο συμβιβασμό», δήλωσε ο Σουλτς προσερχόμενος στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΕΣΚ). «Αμφιβάλλω ότι θα καταλήξουμε σε μια συμφωνία», πρόσθεσε.

«Ακόμα κι αν υπάρξει ένας συμβιβασμός στη βάση των αριθμών του Χέρμαν βαν Ρομπάι, ή πιο πάνω, σίγουρα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πει "όχι"», σημείωσε ο Σουλτς.

Από την άλλη, ο Σουλτς χαρακτήρισε «απροσδόκητη» τη θέση του βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος είχε απειλήσει τον Οκτώβριο ότι θα ασκήσει βέτο σε μια ενδεχόμενη αύξηση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού. «Πίστευα ότι θα γίνουν διαπραγματεύσεις σήμερα. Αν κάποιος έρθει και πει "το δέχεστε, ή όχι", δεν θα υπάρξει συμφωνία. Δεν θα πρόκειται για διαπραγμάτευση, αλλά για τελεσίγραφο», κατέληξε ο Σουλτς.

Ολάντ: Συμβιβασμός όχι τελεσίγραφο

Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε σήμερα για τον προϋπολογισμό της ΕΕ στις Βρυξέλλες ότι επιζητεί έναν συμβιβασμό κι όχι να θέσει ένα τελεσίγραφο.

«Έρχομαι επιζητώντας έναν συμβιβασμό, δεν έρχομαι να θέσω ένα τελεσίγραφο», δήλωσε ο Ολάντ. Ο γάλλος πρόεδρος πρόσθεσε ότι «η Ευρώπη είναι ένας συμβιβασμός» και καμία χώρα «δεν μπορεί να έρθει επιζητώντας αυτό που έχει καταβάλει, διαφορετικά δεν υπάρχει πλέον Ευρώπη».

Μόντι: Βέτο αν δεν μας δοθούν κονδύλια

Η Ιταλία είναι έτοιμη να εμποδίσει την έγκριση του προϋπολογισμού της ΕΕ εάν δεν διατεθούν περισσότερα κονδύλια στη χώρα του, προειδοποίησε σήμερα ο τεχνοκράτης πρωθυπουργός Μάριο Μόντι.

«Για εμάς είναι απολύτως θεμελιώδες να επιτύχει η Ιταλία καλύτερα αποτελέσματα από τα σημερινά και αυτά που προβλέπονται στης προτάσεις του προσχεδίου όσον αφορά τις περιφερειακές και αγροτικές επιδοτήσεις», δήλωσε ο Μόντι κατά την άφιξή του στις Βρυξέλλες.

«Δεν πρόκειται να αποδεχθούμε λύσεις που είναι απαράδεκτες. Φυσικά, εμείς θα υιοθετήσουμε μία εποικοδομητική προσέγγιση εάν δεν καταλήξουμε σε μία συμφωνία κατά την παρούσα σύνοδο, αλλά θα είμαστε τόσο αυστηροί με την Ευρώπη, όσο είμαστε με τον εαυτό μας», υπογράμμισε ο Μόντι, εννοώντας την πολιτική αιματηρής λιτότητας που εφαρμόζει στη χώρα του.

Οι διαπραγματεύσεις αναμένονται «πολύ σοβαρές και δύσκολες», διεμήνυσε ο ιταλός πρωθυπουργός.