Οι ελπίδες της ελληνικής κυβέρνησης ότι στο Εurogroup της Δευτέρας θα υπάρξει συμφωνία για το ζήτημα του ελληνικού χρέους και κατ' επέκταση τη χρηματοδότηση της Ελλάδας αναπτερώνονται μετά τις επαφές στις Βρυξέλλες, όπου βρίσκονται κυβερνητικά στελέχη και ο πρωθυπουργός για τη Σύνοδο Κορυφής. 

Όπως σημείωναν χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές, όταν το επεισοδιακό Eurogroup της 20ης Νοεμβρίου διεκόπη τα ξημερώματα δεν απέμενε παρά η συμφωνία επί ενός ποσού της τάξεως των 10 δισ. ευρώ (από το σύνολο των 40 δισ. που αναζητούνται για την ελάφρυνση του χρέους), το οποίο αντιστοιχεί στο 0,1% του ΑΕΠ της ευρωζώνης. 

Με την κάλυψη των 10 δισ. ευρώ, το ελληνικό χρέος θα φτάσει στο 124% του ΑΕΠ το 2020 -συμβιβαστική πρόταση πάνω στην οποία φαίνεται πως το ΔΝΤ έχει συμφωνήσει.

Στα ενθαρρυντικά στοιχεία προσθέτουν και το θετικό κλίμα στο οποίο διεξήχθη η συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τον επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κατά την οποία συζήτησαν το θέμα της εκταμίευσης των επόμενων δόσεων των δανείων προς την Ελλάδα. Στη συνάντηση ήταν παρών και ο πρόεδρος της ομάδας εργασίας της ευρωζώνης (Euro Working Group), Τόμας Βίζερ.