Με ευρεία πλειοψηφία αναμένεται να εγκριθούν σήμερα από το γερμανικό ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο οι αποφάσεις του τελευταίου Eurogroup για την Ελλάδα.
Παρουσιάζοντας τις προτάσεις και ζητώντας την έγκριση των βουλευτών, ο υπουργός Οικομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ανέφερε ότι οι βουλευτές καλούνται ουσιαστικά να αποφασίσουν «τη συνέχιση ή μή του ελληνικού προγράμματος στήριξης».

Σύμφωνα με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών, η πορεία της ελληνικής οικονομίας όντως έχει επιδεινωθεί σημαντικά σε σχέση με τις προβλέψεις, όμως όπως πρόσθεσε «αυτό ισχύει για πολλές χώρες», υποστήριξε. Ο ίδιος τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει και θα προχωρήσει σε επώδυνες μεταρρυθμίσεις.

Η Ελλάδα μείωσε σημαντικά το έλλειμμά της, και «σύμφωνα με την έκθεση της τρόικας έχει να επιδείξει σημαντική δημοσιονομική εξυγίανση». Μάλιστα ανέφερε ότι η ελληνική ανταγωνιστικότητα παρουσιάζει βελτίωση όπως και στην πορεία εφαρμογής των δομικών μεταρρυθμίσεων.

«Ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς για τους Έλληνες» τόνισε ο Σόιμπλε, λέγοντας πως οι ανισσοροπίες δεκαετιών «δεν μπορούν να διορθωθούν μέσα σε δύο χρόνια».

«Οι εξελίξεις στην Ελλάδα δεν μπορούν πλέον να περιγραφούν με συνηθισμένους όρους ανάπτυξης και ύφεσης αλλά μπορούν μάλλον να συγκριθούν με τη διαδικασία που ακολουθήθηκε στην ανατολική Ευρώπη μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ» είπε χαρακτηριστικά.

«Σήμερα όμως δεν ψηφίσουμε μόνο για την Ελλάδα, αλλά για όλη την Ευρώπη» τόνισε ο Σόιμπλε, επαναλαμβάνοντας πως σε περίπτωση απροόπτων «οι επιπτώσεις για όλη την Ευρωζώνη θα ήταν τεράστιες και απρόβλεπτες».