Των αποφάσεων του Eurogroup για την Ελλάδα, υπεραμύνεται ο επικεφαλής του οργάνου Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, σε συνέντευξή του στους Financial Times Deutschland, λέγοντας ότι έτσι έρχεται πιο κοντά μια λύση για τη χώρα και ικανοποιείται ολόκληρη η Ευρωζώνη.


Ο ίδιος εμφανίζεται πεπεισμένος για την επιτυχία του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων. «Ο αποκλεισμός της "Grexit" είναι το πέρασμα στην έξοδο από την κρίση», δηλώνει ο κ. Γιουνκέρ και προσθέτει πως έχει «πλήρη εμπιστοσύνη» ότι η χώρα θα τα καταφέρει, όπως έχει προγραμματιστεί, όσον αφορά την επαναγορά κρατικών ομολόγων. Και γι' αυτό δεν πρόκειται να εμπλακεί, όπως λέει, σε «μη υγιείς εικασίες» περί αποτυχίας της διαδικασίας επαναγοράς.

Δεν υπάρχει «Plan B» 

Αισιόδοξος ότι το πρόγραμμα επαναγοράς ελληνικών ομολόγων θα έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα εμφανίστηκε ανώτατος αξιωματούχος της Ευρωζώνης, αποφεύγοντας, ωστόσο, να διευκρινίσει ποιες είναι οι προσδοκίες του Eurogroup από το πρόγραμμα. 


«Δεν θέλω να πω, σε αυτό το στάδιο, ποιες είναι οι προσδοκίες μας από το πρόγραμμα, αυτό που μπορώ όμως να πω είναι ότι δεν είναι ασήμαντες», είπε από τις Βρυξέλλες ο εν λόγω αξιωματούχος, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ. 

Πρόσθεσε, πάντως, ότι η Ευρωζώνη αναμένει από το σύνολο του ελληνικού χρηματοπιστωτικού τομέα να συμμετάσχει στο πρόγραμμα. Κληθείς να σχολιάσει τι σκοπεύουν να κάνουν Ευρωζώνη καιΔΝΤ σε περίπτωση που τα αποτελέσματα του προγράμματος επαναγοράς δεν είναι τα επιθυμητά, ο αξιωματούχος είπε ότι δεν υπάρχει «Σχέδιο Β», επιμένοντας ότι το πρόγραμμα θα πετύχει. Αναγνώρισε, ωστόσο, ότι σε περίπτωση αποτυχίας θα υπάρξει πρόβλημα και η Ευρωζώνη «δεν θα μείνει με τα χέρια σταυρωμένα». 

Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, σε μια τέτοια περίπτωση, να συγκληθεί έκτακτο Eurogroup, πριν από την επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίαση στις 21 Ιανουαρίου 2013. Αναφερόμενος στη συνεδρίαση του επόμενου τακτικού Eurogroup, στις 3 Δεκεμβρίου, ο ίδιος αξιωματούχος, αφού διευκρίνισε ότι ως τότε θα έχει ξεκινήσει η διαδικασία της επαναγοράς, με ευθύνη της Αθήνας, είπε ότι ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών θα ενημερώσει τους ομολόγους του για τους όρους και τις προϋποθέσεις υλοποίησης του προγράμματος, για την καταληκτική ημερομηνία του, καθώς και για τα αναμενόμενα αποτελέσματα. 

Ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης εκτίμησε επίσης ότι το ΔΝΤ δεν θα αποχωρήσει από το πρόγραμμα της Ελλάδας, τονίζοντας ότι το Ταμείο συμμετέχει από την πρώτη στιγμή στη στήριξη της χώρας και «εργάζεται για τα συμφέροντά της». Καταλήγοντας, υπογράμμισε την πάγια θέση του Eurogroup ότι «η Ελλάδα αποτελεί μοναδική περίπτωση» και ότι «μοναδικές είναι και οι αποφάσεις», που ελήφθησαν στις 26 Νοεμβρίου.