Κάτω από το ποσοστό του πληθωρισμού θα κυμανθεί η αύξηση που θα δοθεί το 2013 στις συντάξεις, ανακοίνωσε σήμερα η ισπανική κυβέρνηση, διά της αντιπροέδρου της Σοράγια Σάενθ δε Σανταμαρία.

Συγκεκριμένα η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ανακοίνωσε ότι το 2013 οι συντάξεις άνω των 1000 ευρώ θα αυξηθούν κατά 1%. Οι χαμηλοσυνταξιούχοι, όσοι δηλαδή λαμβάνουν σύνταξη μικρότερη των 1000 ευρώ, θα πάρουν αύξηση 2%.

Το ποσοστό αυτό πάντως δεν αντισταθμίζει την απώλεια της αγοραστικής δύναμης που προκαλεί ο πληθωρισμός, ο οποίος σήμερα βρίσκεται στο 2,9%.

Ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι είχε υποσχεθεί ότι δεν θα αγγίξει τις συντάξεις στις προσπάθειές του να περιορίσει το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας. Με βάση τη συμφωνία στην οποία έχουν καταλήξει η Μαδρίτη με την Ευρωπαϊκή Ένωση το έλλειμμα θα πρέπει να μειωθεί από το 9,4% του ΑΕΠ το 2011 στο 6,3% φέτος.

Η υπουργός Εργασίας Φατίμα Μπάνιεθ παραδέχτηκε ότι οι συνταξιούχοι αποτελούν το στήριγμα πολλών οικογενειών. Κι αυτό γιατί πολλοί από αυτούς, σε μια χώρα όπου η ανεργία ξεπερνά το 25%, συντηρούν με τη σύνταξή τους και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας.

Η απόφαση να μην ευθυγραμμιστούν οι αυξήσεις στις συντάξεις με τον πληθωρισμό ήταν πολύ δύσκολη, πρόσθεσε η Μπάνιεθ, σημειώνοντας όμως ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να μειωθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα.