Δίχως αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε το βράδυ της Παρασκευής η σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, ανάμεσα στον Γιάννη Στουρνάρα και τους εκπροσώπους των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση. Κατά συνέπεια, το υπουργείο Οικονομικών θα μελετήσει τις προτάσεις που υπέβαλαν τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση σχετικά με το θέμα του αφορολόγητου για τα παιδιά.Συγκεκριμένα, το υπουργείο θα αναζητήσει διορθωτικές κινήσεις σχετικά με την κατάργηση του αφορολόγητου για τα παιδιά που προβλέπει το σχέδιο νόμου για το φορολογικό, το οποίο βρίσκεται στη διαδικασία της διαβούλευσης, ύστερα από τις ενστάσεις που κατέθεσαν και τα τρία κόμματα για το θέμα αυτό, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι δεν θα διαταράσσεται το δημοσιονομικό αποτέλεσμα.

 

Στη σύσκεψη, από την πλευρά της ΝΔ εκφράστηκε η πλήρης αντίθεση στην κατάργηση της φοροαπαλλαγής για τα παιδιά και ζητήθηκε να μην υπάρξει με το νέο φορολογικό καμία επιβάρυνση των οικογενειών με παιδιά, είτε αυτό επιτευχθεί με την προσαύξηση της έκπτωσης φόρου των 1.950 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό των τέκνων του κάθε φορολογούμενου, είτε με οποιονδήποτε άλλο τρόπο.

 

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ κατατέθηκε η πρόταση να υπάρξει προσαύξηση της έκπτωσης φόρου των 1.950 ευρώ που προβλέπεται στο νέο φορολογικό κατά 5% για κάθε παιδί. Επίσης προτάθηκε να μην καταργηθεί πλήρως η έκπτωση του φόρου για τους τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας για τις οικογένειες με παιδιά.

 

Ακόμη ζητήθηκε να υπάρξει ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση για τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες μέχρι 30 ετών είτε με τη μείωση στο μισό του φόρου που τους αναλογεί είτε με τη φορολόγησή τους με την κλίμακα των μισθωτών και των συνταξιούχων.

 

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι προτάσεις της ΔΗΜΑΡ για το αφορολόγητο των παιδιών, τους τόκους των στεγαστικών δανείων και τους ελεύθερους επαγγελματίες.Ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγών στο νομοσχέδιο από το Στουρνάρα

 


Νωρίτερα, ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν αλλαγές στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο άφησε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου μετά την συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

 

«Πάντα υπάρχουν περιθώρια ελιγμών, αλλά πρέπει, όμως, να εξοικονομήσουμε από το φορολογικό νομοσχέδιο γενικότερα, που είναι κομμάτι των 13,5 δισ. ευρώ. 'Αρα για τα περίπου 2,5 από το φορολογικό νομοσχέδιο, όποιος προτείνει κάποια κατάργηση θα πρέπει να προτείνει και κάτι σε αντικατάστασή της», απάντησε ο κ. Στουρνάρας ρωτηθείς για το ενδεχόμενο κατάργησης φοροαπαλλαγών, όπως αυτές που αφορούν τα παιδιά.

 

Αναφερόμενος στις διαφορετικές προσεγγίσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ δήλωσε ότι ο ίδιος πιστεύει στο διάλογο, «αλλά κυρίως πρέπει να διατηρήσουμε την αξιοπιστία μας γιατί αυτά τα πράγματα τα έχουμε συμφωνήσει και τα έχουμε ψηφίσει».Επίσης ο υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε πάρα πολύ θετική την απόφαση της γερμανικής Βουλής για την Ελλάδα.