Το προσχέδιο του μνημονίου στο οποίο συμφώνησαν κατ' αρχήν η τρόικα και η κυπριακή κυβέρνηση δόθηκε αργά το απόγευμα από τον υπουργό Οικονομικών Βάσο Σιαρλή στα πολιτικά κόμματα. Ο υπουργός δήλωσε ότι έχει οριστικοποιηθεί το μέρος του μνημονίου το οποίο αφορά τα δημοσιονομικά.

Το δεύτερο μέρος του μνημονίου, που έχει συμφωνηθεί με την τρόικα και αφορά τα χρηματοπιστωτικά, δεν μπορεί προς το παρόν να οριστικοποιηθεί, καθώς -όπως είπε ο κ. Σιαρλή- εκκρεμεί η ενδιάμεση έκθεση της Pimco για το ακριβές ύψος των χρηματοδοτικών αναγκών των τραπεζών.
 

Ο υπουργός Οικονομικών της Κυπριακής Δημοκρατίας είπε επίσης πως συμφωνήθηκε με την Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής ότι μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη θα κατατεθούν στη Βουλή 20 νομοσχέδια για την εφαρμογή των μέτρων που προβλέπονται στη συμφωνία για το μνημόνιο.
 

Σε ό,τι αφορά τις τράπεζες, στο μνημόνιο επισημαίνεται ότι πολλά από τα διαρθρωτικά προβλήματα αποτελούν εσωτερικά λάθη και σχετίζονται με την υπερβολική επέκταση στην αγορά ακινήτων ως αποτέλεσμα της κακής διαχείρισης κινδύνου των τραπεζών. Τονίζεται ότι ο χρηματοπιστωτικός τομέας είναι ευάλωτος λόγω του μεγάλου του μεγέθους σε σχέση με αυτό της τοπικής οικονομίας.
 

Ο τραπεζικός τομέας πρέπει να μεταρρυθμιστεί εκτενώς και αναδιαρθρωθεί στη βάση των κανονισμών της κρατικής βοήθειας. Το αξιόχρεο των βιώσιμων τραπεζών θα ενισχυθεί με αποκατάσταση κεφαλαίου και βελτίωση της κατάστασης ρευστότητας.
 

Αναφορικά με τη δημοσιονομική πολιτική για το 2012 στο μνημόνιο προβλέπεται ότι στόχος είναι το δημοσιονομικό έλλειμμα να μην ξεπεράσει το 5,8% ΑΕΠ και μέχρι το 2016 να μειωθεί στο 4% και να διατηρηθεί σε αυτό το επίπεδο. Προβλέπεται ότι οι αρχές θα πρέπει να τροποποιήσουν τον περί προϋπολογισμού νόμο και να εφαρμόσουν άμεσα επιπρόσθετα μέτρα με εφαρμογή μέχρι το τέλος του χρόνου και στόχο την εξοικονόμηση 42 εκατομμυρίων ευρώ ή 0,25 % του ΑΕΠ.Συγκεκριμένα στο μνημόνιο προβλέπεται:
 

-Κλιμακωτή μείωση απολαβών στον κρατικό και ευρύτερο δημόσιο τομέα επί των μηνιαίων απολαβών ή και των συντάξεων.
 

-Περαιτέρω χρονική επέκταση της αναστολής της ΑΤΑ, μέχρι να τεθεί σε ισχύ η μεταρρύθμιση του συστήματος.
 

-Επέκταση του παγώματος των μισθών στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα και της προσωρινής συνεισφοράς επί των ακαθάριστων εσόδων για τρία επιπλέον έτη μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2016.

 

-Μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων τουλάχιστον κατά 5 χιλιάδες από το 2012-2016.
 

-Πάγωμα προσλήψεων πρώτου διορισμού στον ευρύτερο τομέα δημόσιο μέχρι τέλος 2016.
 

-Πολιτική πρόσληψης ενός νέου δημοσίου υπάλληλου για κάθε 4 που αφυπηρετούν
 

-Πάγωμα πρόσληψης ωρομισθίων και ενίσχυση της εναλλαξιμότητας (κινητικότητας) στα υπουργεία.
 

-Τετραετές σχέδιο για κατάργηση 1880 μόνιμων θέσεων.
 

Στους τομείς υγείας και ασφάλειας θα είναι δυνατή η πρόσληψη ενός ατόμου για κάθε πέντε συνταξιοδοτούμενους μόνο σε περιπτώσεις επείγουσας ανάγκης.
 

Σε ό,τι αφορά τις κοινωνικές παροχές στο μνημόνιο προβλέπεται μείωση κατά τουλάχιστον 113 εκατομμύρια ευρώ μέσω κατάργησης σχεδίων χορηγιών και επιδομάτων, όπως το επίδομα μάνας, άλλα οικογενειακά επιδόματα και εκπαιδευτικές χορηγίες, κατάργηση συμπληρωματικών επιδομάτων του δημοσίου βοηθήματος και άλλα.
 

Επίσης, προβλέπεται πάγωμα συντάξεων στο δημόσιο τομέα και αύξηση συντάξιμης ηλικίας κατά 2 χρόνια.