Από τη βιωσιμότητα του κυπριακού δημόσιου χρέους εξαρτά τη συμμετοχή του στο κυπριακό μνημόνιο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Σύμφωνα με κυπριακά ΜΜΕ, το ΔΝΤ, εκφράζει προβληματισμούς τόσο προς τις Βρυξέλλες, όσο και προς τη Λευκωσία για τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα.

Μετά τη στάση που τήρησε το Ταμείο σε σχέση με το μνημόνιο της Ελλάδας, για άλλη μια φορά τα μηνύματα από την Ουάσιγκτον δείχνουν πως το ΔΝΤ θα επιμένει στην ανάγκη εξασφάλισης πως το χρέος της Κύπρου θα είναι βιώσιμο. 

Στο πλαίσιο αυτό, το ΔΝΤ αναμένει τα αποτελέσματα του ελέγχου του διεθνούς οίκου Pimco για να κρίνει στη βάση υπολογισμών κατά πόσο το χρέος της Κύπρου θα είναι βιώσιμο και αναλόγως θα καθορίσει τη στάση του. 

O διεθνής οίκος Pimco συλλέγει στοιχεία στη βάση ασκήσεων προσομοίωσης, για να διερευνήσει τις αντοχές των κυπριακών τραπεζών και των συνεργατικών πιστωτικών ιδρυμάτων.

Η εξέταση των χαρτοφυλακίων των κυπριακών τραπεζών συνεχίζεται, με επίκεντρο τα προβληματικά δάνεια και τις επισφάλειες. Από τα προκαταρκτικά αποτελέσματα του διεθνούς οίκου θα κριθεί όχι μόνο η κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών, αλλά και η βιωσιμότητα του κυπριακούς χρέους.

Σημειώνεται
 ότι σήμερα Δευτέρα στο Eurogroup θα συζητηθεί το πακέτο στήριξης της Κύπρου, με τους ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης να λαμβάνουν το προσχέδιο του Μνημονίου που συμφωνήθηκε μεταξύ τρόικας και Λευκωσίας.