current views are: 1

3 Δεκεμβρίου 2012
Δημοσίευση11:03

Επανεξελέγη ο Κορκίδης στην Εθνική Συνομοσπονδία Εμπόρων

Με υψηλό ποσοστό 83,6% ο συνδυασμός «Ενωμένο Ελληνικό Εμπόριο» του οποίου επικεφαλής ήταν ο νυν πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης έλαβε και 19 έδρες και κέρδισε τις εκλογές της Κυριακής. 

Δημοσίευση 11:03’
αρθρο-newpost

Με υψηλό ποσοστό 83,6% ο συνδυασμός «Ενωμένο Ελληνικό Εμπόριο» του οποίου επικεφαλής ήταν ο νυν πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης έλαβε και 19 έδρες και κέρδισε τις εκλογές της Κυριακής. 

Με υψηλό ποσοστό 83,6% ο συνδυασμός «Ενωμένο Ελληνικό Εμπόριο» του οποίου επικεφαλής ήταν ο νυν πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης έλαβε και 19 έδρες και κέρδισε τις εκλογές της Κυριακής. 

Ο συνδυασμός «Ανεξάρτητη Συνεργασία Εμπόρων» έλαβε ποσοστό 8,2% και μία  έδρα και ο συνδυασμός «Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων» 7,4% και μία έδρα.
 
Ο κ. Κορκίδης στην ομιλία του εξέφρασε την ανάγκη ενιαίας εκπροσώπησης του ελληνικού εμπορίου πέραν των κομματικών ταυτοτήτων και των εξαρτήσεων. Τοποθετήθηκαν οι περισσότεροι αντιπρόσωποι από όλη την Ελλάδα, οι οποίοι μετέφεραν τις αγωνίες για το μέλλον της εμπορικής επιχείρησης και τις ιδιαιτερότητες της κρίσης σε κάθε περιοχή της χώρας. Μεταξύ αυτών και οι επικεφαλής των συνδυασμών «Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων» και «Ανεξάρτητη Συνεργασία Εμπόρων».
 
Κάνοντας αναφορά στην τελευταία τριετία ο κ. Κορκίδης επεσήμανε τις δύσκολες προκλήσεις που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η Συνομοσπονδία, καθώς και την αναγκαιότητα επανεξέτασης πρακτικών και θέσεων μέσα σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο και επιδεινούμενο επιχειρηματικό περιβάλλον.

Το εμπορικό συνδικαλιστικό κίνημα βρέθηκε στη  δυσάρεστη θέση να διαχειριστεί την οικονομική και ψυχολογική κατάρρευση των συναδέλφων εμπόρων και να συνεννοηθεί με ένα πολιτικό σύστημα που έπνεε τα λοίσθια. Πολεμήθηκε αλλά δεν φοβήθηκε. Από αυτή τη δύσκολη περίοδο ο εμπορικός συνδικαλισμός έγινε σοφότερος  ως προς το τι είναι αναγκαίο να γίνει για να βελτιωθεί η κατάσταση.

 
Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ πρότεινε ένα πλαίσιο βασικών διεκδικητικών αιχμών για όλο το επόμενο διάστημα στα ακόλουθα πέντε πεδία:
 
 1. Δίκαιη φορολογία: Να παταχθεί η φοροδιαφυγή και να υπάρξει ένα νέο, σταθερό, λειτουργικό, αναπτυξιακό και επιτέλους έντιμο φορολογικό σύστημα. Να καταργηθεί πραγματικά ο Κώδικας Βιβλίων και Στοιχείων, αντί με ένα «facelift» να μετονομασθεί σε ΚΑΣ.
 
2. Χρηματοδότηση ΜμεΕ: Εξασφάλιση ρευστότητας για τις επιχειρήσεις μας. Ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μόνο με τη δέσμευσή τους ότι τα χρήματα αυτά, που πληρώνουμε από το υστέρημα του ελληνικού λαού, θα ενισχύσουν την πραγματική οικονομία. Πλήρης δραστηριοποίηση του ΕΤΕΑΝ στην κατεύθυνση στήριξης των μικρών επιχειρήσεων.
 
3. Ασφάλιση και Υγεία: Νέα γενική και μόνιμη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τον ΟΑΕΕ, με πολλές και κυμαινόμενες δόσεις, αναλόγως των δυνατοτήτων της επιχείρησης. Να δοθεί άμεση λύση στο έλλειμμα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, που είναι στην κυριολεξία ζήτημα «ζωής ή θανάτου» για χιλιάδες οικογένειες εμπόρων που δεν μπορούν να καταβάλουν τις υποχρεώσεις τους προς τον ΟΑΕΕ.
 
4. Πάταξη του παρεμπορίου: Αποτελεσματικότερος έλεγχος στα τελωνεία με εγκατάσταση ειδικών μηχανημάτων x-ray scanners στα μεγάλα λιμάνια και σε όλες τις συνοριακές πύλες. Αυστηροποίηση ελέγχων στις αποθήκες όπου συγκεντρώνονται αυτά τα εμπορεύματα, καθώς και στα πεζοδρόμια, τους δρόμους, τις πλατείες, τα λιμάνια και τα νησιά πριν φθάσουν στον τελικό καταναλωτή. Εντατικοποίηση των παρεμβάσεων στα αναρίθμητα παζάρια της χώρας, νόμιμα και παράνομα. Αμεση επέκταση των δραστηριοτήτων  του Κέντρου Παρακολούθησης του Παρεμπορίου του ΥΠΑΝ σε όλη την Ελλάδα.
 
5. Προστασία της «εντός κρίσης μικρομεσαίας επιχείρησης»: Θεσμοθέτηση της «εντός κρίσης μικρομεσαίας επιχείρησης» με τρία απλά κριτήρια: τη μείωση του τζίρου, τον τραπεζικό δανεισμό και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Εισαγωγή προσωρινής προστασίας της  και «πάγωμα» όλων των μέτρων καταδίωξης, από οπουδήποτε και αν προέρχονται. Καθιέρωση μόνιμης και διαρκούς ρύθμισης για την «εντός κρίσης μικρομεσαία επιχείρηση», με σκοπό την αυτόματη ένταξη σε όλες τις υπάρχουσες φορολογικές, ασφαλιστικές και κατά περίπτωση δανειακές ρυθμίσεις για την αποφυγή της οικονομικής τους καταστροφής.
 
Κλείνοντας, ο κ. Κορκίδης αναφέρθηκε στο ενωμένο ψηφοδέλτιο το οποίο ήταν μια ιδέα που περιστρεφόταν από καιρό στο μυαλό όλων των εμπόρων και που, όπως είπε χαρακτηριστικά: «Τελικά όσοι τολμήσαμε το κάναμε πραγματικότητα. Οι προσπάθειες της τελευταίας τριετίας, οι κοινοί αγώνες μας έπεισαν ότι η αποτελεσματική προάσπιση των συμφερόντων των συναδέλφων μας υπερβαίνει τις πολιτικές μας διαφορές. Κατανοήσαμε ότι η εποχή επιβάλλει έναν νέου τύπου συνδικαλισμό που δεν θα είναι δεσμευμένος σε παλαιότερες νοοτροπίες. Γι αυτόν το λόγο το ενωμένο ψηφοδέλτιο είναι η έκφραση της βούλησης των εμπόρων να διεκδικήσουν ένα καλύτερο μέλλον για τον κλάδο τους. Νικητής των εκλογών αναδείχθηκε το ενωμένο ελληνικό εμπόριο.  Η ΕΣΕΕ δεν αρχίζει, συνεχίζει τον αγώνα της για το ελληνικό εμπόριο».

σχετικα αρθρα